Proprietăţi

Tranzactiile cu birouri au scos piata imobiliara din amorteala

03.02.2005, 00:00 10

Evolutia segmentului birourilor a fost caracterizata de o dinamicitate fara precedent in anul ce s-a incheiat, iar perioada care a facut trecerea dintre ani nu a facut exceptie de la regula. In timp ce segmentele rezidential sau al spatiilor industriale si de retail sunt inca in asteptare, tranzactiile cu birouri au scos piata din amorteala specifica perioadei.
"Ca si in anii precedenti, piata spatiilor de birouri a avut cea mai spectaculoasa evolutie, fiind un segment extrem de dinamic", este de parere Stefan Gheorghiu, corporate services director al companiei imobiliare Colliers. Anul care se sfarseste a adus un numar mai mare ca niciodata de tranzactii cu spatii mari (suprafete de peste 2.000 metri patrati) ceea ce inseamna ca economia este suficient de stabila pentru a atrage increderea companiilor mari, care au cautat spatii de calitate pentru sediile lor, mai spune acesta. Aceasta este o tendinta care a aparut in ultimii ani, media spatiilor inchiriate pe aceasta piata crescand de la an la an - daca acum 4 ani media era in jurul a 250 de metri patrati, acum ea se aprope de 500-700 de metri patrati.
Compania americana de plasare a fortei de munca Manpower si-a relocat sediul central in Union International Center, printr-un contract de inchiriere ce vizeaza un spatiu de 300 de metri patrati, intermediat de compania imobiliara CB Richard Ellis.
Manpower a luat fiinta in 1948, fiind listata in prezent la Bursa de Valori din New York, Statele Unite. Compania are o retea de 4.300 de birouri in 67 de tari si 23.000 de angajati si a intermediat contracte de munca pentru 2,3 milioane de oameni in 2003, la nivel mondial.
Grupul italian Nusco, cu activitati in domeniul industriei lemnului si real estate, a cumparat luna trecuta imobilul de birouri Floreasca Office Building, dezvoltat de Amitim International Consult, printr-o tranzactie intermediata de compania imobiliara CB Richard Ellis.
Astfel, in asteptarea scaderii randamentelor de pe piata imobiliara romaneasca pe masura cresterii ofertei de spatii de birouri investitorii incearca sa profite cat mai mult si sa incheie cat mai multe tranzactii.
Potrivit agentiei imobiliare, decizia Nusco Group a fost determinata de faptul ca proprietatea oferea un randament sensibil mai ridicat comparativ cu valorile asteptate pentru anii urmatori pe piata.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa avand in vedere locatia si dimensiunea imobilului (5.000 de metri patrati), surse din piata estimeaza ca aceasta ar putea fi situata la aproximativ 5 milioane de euro.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO