Special

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Profilul studentului la programele de EMBA. Domeniul financiar-bancar şi IT-ul trimit cei mai mulţi executivi să urmeze un program de EMBA

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. Profilul...

Autor: Ramona Cornea

04.05.2024, 12:08 186

♦ În ultimii ani, aceste două sectoare au fost, pe rând, pe primele locuri în clasamentul industriilor care trimit cei mai mulţi manageri la un program de executive MBA ♦ „Imaginea de ansamblu nu se schimbă prea mult. Întotdeauna avem servicii bancare, avem IT, avem întotdeauna firme româneşti mai mici sau filiale ale corporaţiilor multinaţionale în România” ♦ Anul acesta, 23% dintre cursanţi vin din sectorul financiar-bancar, iar 21% dintre ei vin din IT ♦ Studenţii au vârsta medie de 37 de ani, din care 15 ani de experienţă profesională şi 7 ani de experienţă de leadership ♦ Ponderea bărbaţi - femei în cadrul unei clase este de 65% - 35%.

Domeniul financiar-bancar, IT-ul şi telecomunicaţiile şi industria sunt în topul clasamentului industriilor care trimit cei mai mulţi manageri să urmeze un program de executive MBA.

Astfel, pe primul loc în clasamentul industriilor din care vin studenţii români al programului de EMBA organizat de WU Executive Academy este domeniul financiar-bancar, cu o pondere de 23% dintre cursanţi. IT&C-ul este pe poziţia a doua, cu 21%, iar industria manufacturieră este pe a treia poziţie, cu 9% dintre studenţi. 

„Industriile sunt în general aceleaşi ca şi în anii trecuţi, imaginea de ansamblu nu se schimbă prea mult. Întotdeauna avem servicii bancare, avem IT, avem întotdeauna firme româneşti mai mici sau filiale ale corporaţiilor multinaţionale în România. Uneori ceva mai mulţi fermieri şi uneori producţia. Am avut în trecut câţiva cursanţi din energie, am avut pe cineva de la Primăria din Galaţi”, a spus Phillip Nell, directorul academic al programului WU Executive MBA Bucharest.

Generaţia curentă a programului de EMBA are 25 de studenţi, iar valoarea maximă a fost atinsă în generaţia din 2022 – 2024, care a numărat 39 de studenţi.

„Numărul de studenţi se schimbă de la an la an, nu este uşor de prezis o tendinţă. Am fost într-un trend ascendent în ultimii patru ani, am ajuns la un maximum de 39 de studenţi pur şi simplu pentru că a existat un val după COVID-19. În timpul pandemiei, unii oameni au spus să aştepte şi apoi, odată ce totul e în regulă, şi-au reluat activitatea. Cred că am avut un boom pe baza pandemiei, iar acum ne întoarcem la traiectoria noastră normală”, spune Philip Nell.

De obicei, clasele de studenţi numără între 25 şi 35 de persoane, susţine el. Astfel, numărul de 25 de studenţi din prezent nu indică o tendinţă de scădere.

„Ne propunem întotdeauna să avem între 25 şi 35 de persoane într-o clasă deoarece este dimensiunea optimă a clasei pentru crearea de reţele pentru abordările tactice din cursuri. Uneori suntem 25, uneori suntem 35, iar ultima dată am fost 39, dar ne întoarcem la normalitate, deci, momentan, nu văd o tendinţă generală de creştere sau de scădere”, a explicat reprezentantul WU.

Ponderea bărbaţi/femei în cadrul unei clase este de 65% - 35%.

„Această pondere este puţin nefericită şi mi-aş dori să schimb asta. Mi-ar plăcea să am un raport de 50% - 50% în curând, chiar şi 55% - 45% ar fi bine. Avem burse speciale pentru femei lideri, suntem deo­sebit de deschişi să accep­tăm femei lideri. Avem şi în generaţia de acum lideri femei nemai­pomeniţi”, susţine Philip Nell.

Studenţii au vârsta medie de 37 de ani, dintre care 15 ani de experienţă profesională şi 7 ani de experienţă de leadership.

„Media de vârstă a crescut puţin, ceea ce este foarte bine pentru că înseamnă că avem manageri seniori, care au experienţă reală. Pe această bază, interacţiunea între cursanţi devine foarte interesantă. De asemenea, am refuzat candidaţi cu vârsta de 30 de ani, de exemplu, pentru că nu au prea multă experienţă, nu vrem să creştem programul doar pentru că am putea obţine puţin mai multe taxe de şcolarizare, nu asta este ideea”, subliniază reprezentantul WU.

Programul de EMBA este alcătuit din 14 module care au o durată totală de 16 luni. Taxa pe care o plătesc studenţii acestui program este de 42.000 de euro. Absolvenţii unui program de Executive MBA care-şi plătesc singuri studiile îşi recuperează banii investiţi în circa trei ani de la absolvire.

„Taxa de şcolarizare a rămas la fel ca anul trecut, 42.000 de euro.“

„ Am avut o creştere în ultimii ani, a fost una relativ abruptă din cauza inflaţiei. Dar nu am crescut preţul anul acesta faţă de anul trecut.” În general, dintr-o clasă a programului, 30% dintre stu¬denţi îşi plătesc singuri cursurile, o treime îşi plătesc parte în parte cu firma, iar pe o treime firma îi spon¬sorizează total, conform datelor trans¬mise anterior de WU.

Cei mai mulţi studenţi vin din poziţii de middle management, respectiv 58% dintre ei, iar din top management vin 22% dintre ei.

Programul EMBA al WU Execuprinde 14 module, care încorporează noţiuni de management general şi leadership global, dar şi noi domenii de interes, cum ar fi transformarea digitală, business analitytics şi change management.

Conform unui studiu realizat de WU Executive Academy, în medie, salariile absolvenţilor de MBA şi EMBA  au crescut cu 30% după ce au urmat un astfel de program. În cadrul diferitelor programe, creşterea salariilor absolvenţilor de MBA Profesional a fost cea mai semnificativă (plus 31%). Din punct de vedere regional, cel mai mult au crescut salariilor absolvenţilor din Europa Centrală şi de Est, cu circa 36%.

Programul Executive MBA Bucharest este organizat de WU Executive Academy, parte a Universităţii de Economie şi Afaceri din Viena, cu sediul în Viena, Austria. Programul a fost lansat în anul 2006, iar până în prezent are mai mult de 450 absolvenţi. Pentru a fi admişi în cadrul programului de EMBA, candidaţii trebuie să aibă minimum cinci ani de experienţă în o poziţie de management şi să aibă o diplomă de licenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO