Supliment ZF Austria

Supliment ZF Austria. ANALIZĂ ZF. Lideri în eficienţă

26 oct 2022 Autor: Răzvan Botea

În România sunt prezente pe piaţa bancară două bănci mari cu capital austriac: BCR (Erste) şi Raiffeisen Bank. Ambele bănci au avut, potrivit datelor furnizate de instituţii, un raport de costuri versus venituri de sub 60% şi s-au situat pe primele două locuri în România din acest punct de vedere. Raportul costuri/venituri este cel mai important indicator în măsurarea eficienţei unei bănci.

Practic, cu cât este mai mic acest raport, cu atât o bancă este mai eficientă. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) indică un prag semnal de 50-60% pentru raportul cost/venit.

Raiffeisen Bank a fost în 2021 cea mai eficientă bancă din România, potrivit cal­culelor ZF făcute pe baza datelor fur­ni­zate de bănci. Cu venituri operaţionale de 2,7 mld. lei şi cheltuieli operaţionale de 0,9 mld. lei, după ce au fost eliminate chel­tu­ie­lile salariale, raportul costuri/­venituri a fost de circa 33% pentru Raiffeisen. Banca nu in­clu­de în cheltuielile operaţionale şi chel­tu­ie­lile salariale. Dacă s-ar adăuga şi acestea, raportul costuri/venituri ar creşte la 55,5%.

BCR, care face parte din grupul austriac Erste, a doua cea mai mare bancă după active din România, a fost şi a doua cea mai eficientă bancă din România, cu un raport costuri/venituri de 45%. Veniturile operaţionale ale băncii au fost de 3,5 mld. lei în 2021, în vreme ce cheltuielile operaţionale au fost de 1,6 miliarde de lei.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, a fost pe locul al treilea în acest clasament. Cu venituri operaţionale de 4,4 mld. lei şi cheltuieli operaţionale de 2,1 mld. lei, raportul costuri/venituri înregistrat de BT a fost de 48%, adică valoarea costurilor operaţionale a fost de 48% din valoarea veniturilor operaţionale.


Raiffeisen Bank a fost în 2021 cea mai eficientă bancă din România.

Cu venituri operaţionale de

2,7 miliarde de lei

şi cheltuieli operaţionale de 0,9 mld.


 

Parteneri: