Banca Transilvania

BERD, mai aproape de Banca Transilvania

BERD, mai aproape de Banca Transilvania

Autor: Ştefan Stan

30.10.2013, 00:00 175

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BeRD) este interesată de cumpărarea unui pachet din acţiunile Băncii transilvania, dar această tranzacţie trebuie aprobată de acţionarii celor două bănci.

"Am discutat despre o posibilă investiţie în capitalul Băncii transilvania, însă până în acest moment nu s-a luat nici o decizie. acest lucru trebuie aprobat de conducerile ce lor două bănci şi de către acţionari. Ori - cum este prematur să se vorbească despre mărimea pachetului de acţiuni care urmează să fie cumpărat“, a afirmat Salvatore candido, directorul BeRD pentru România. Oficialul BeRD apreciază că Banca Transilvania are un potenţial ridicat de dezvoltare, demonstrat prin evoluţiile înre gis - trate în ultimii ani, ceea ce o va propulsa printre „băncile de vârf“ ale României.

Perfectarea tranzacţiei între BeRD şi Banca transilvania necesită modificarea sta tutului de funcţionare al celei de-a doua întrucât în prezent nici un acţionar nu poate deţine mai mult de 5% din capitalul social. acest lucru ar fi posibil prin convocarea unei adunări Generale a acţionarilor, care, potrivit unor surse din piaţă, s-ar putea să aibă loc luna aceasta sau cel mai târziu în iulie. Iosif Pop, preşedintele Băncii Transilvania, a declarat că ar fi posibilă această modificare, dar numai în anumite condiţii. „Pentru un acţionar semnificativ am putea lua în discuţie această modificare a limitei de 5%. este o decizie a acţionarilor şi trebuie să vă gândiţi că sunt 3.500 de persoane“, a spus Pop.

Acţiunile Băncii transilvania sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti având în ultimele săptămâni o evoluţie oscilantă. când a apărut prima informaţie privind interesul BeRD pentru Banca transilvania preţul acestora a crescut de la 1.700 lei la 1.900 lei. apoi piaţa s-a mai liniştit preţul înregistrând chiar o scădere până la 1.660 lei. Vineri acţiunile au crescut din nou, cu 6%, preţul de închidere fiind de 1.760 lei/acţiune.

S-au tranzacţionat aproa - pe 555.000 de acţiuni, valoarea totală a tran - zac ţiilor fiind de 954,55 milioane de lei. Acord de garantare Banca tRanSIlVanIa a semnat vineri un acord de bancă emitentă cu BeRD, prin care va beneficia de o linie de facilităţi în su - mă de 4 milioane de euro, în vederea ga ran - tării tranzacţiilor de export şi import din şi către România. acordul, care face parte dintr-un pro - gram special al BeRD pentru pro mo va rea co mer ţului în statele din europa cen trală şi de est, va permite Băncii tran silvania să ai - bă acces la facilităţi de creditare pentru comerţ.

Programul va fi operaţional peste două - trei săptămâni. BeRD va emite ga ran ţii de până la 100% pentru acreditive şi plăţi, contra unei taxe care va fi negociată pentru fiecare caz în parte. Garanţiile BeRD acoperă atât riscul co mer cial al băncii locale, cât şi riscul politic sau de transfer specific ţării. O garanţie BeRD permite băncilor emi - tente să obţină confirmarea sau refinanţarea instrumentelor lor de finanţare a comerţului către băncile confirmatoare dinţările vestice, fără depozite de cash colateral.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a ziarului din 18 iunie 2001

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO