ZF 24

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în primele trei luni ale anului cu 6,4%, susţinute mai ales de vânzările de produse nealimentare (+12,3%), dar şi de carburanţi şi alimente

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în...

Autor: Roxana Rosu

08.05.2024, 09:45 88

Afacerile din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) au crescut în primele trei luni ale anului cu 6,4% faţă de perioada similară din 2023, datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+12,3%), de carburanti (+2,7%) şi de alimente, băuturi şi tutun (+1,8%), potrivit datelor INS.

 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, vânzările din retail au urcat  cu 5,5%, pe fondul creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11,5%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

În luna martie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna februarie, atât ca serie brută cu 8,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,7%.

Faţă de luna martie 2023, creşterea pe serie brută a fost de 2%, iar ca serie ajustată de 4,3%.

Calculat pe serie brută, avansul din martie a fost sustinut de produsele nealimentare (+6,5%) şi carburanti (+0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost determinată de vânzările de produse nealimentare (+10,9%) şi comertul cu carburanţi  (+5,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 1,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO