ZF 24

Analistii: un acord de finantare cu CE ar atenua presiunile asupra leului

27.01.2009, 19:45 14

Contractarea un imprumut de la Comisia Europeana (CE) cu supraveghere din partea Fondului Monetar International ar da mai multa credibilitate politicilor economice si ar tempera volatilitatea cursului, spun analistii.

„Cifra prezentata (de 6-7 mld. euro, n. red.) este probabil apropiata de ceea ce avem nevoie. Daca facem un calcul, necesarul de finantare care ar putea ramane neacoperit anul acesta se situeaza la 5-10 miliarde de euro”, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Vestea asigurarii de finantare de la institutii internationale ar da o gura de oxigen si leului, considera analistii. Cotatiile au coborat pe piata valutara interbancara pana spre 4,21 lei pentru un euro, dupa ce vinerea trecuta euro urcase aproape de 4,35 lei. ntarirea leului din ultimele doua zile este explicata de dealeri prin imbunatatirea sentimentului regional, dupa ce vinerea trecuta piata suspectase o interventie masiva a BNR. Informatiile privind posibila contractare a unei finantari externe nu a aparut pe fluxurile internationale de stiri pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare, astfel ca jucatorii considera ca a avut un impact limitat.

„Nu avem cum sa evitam supravegherea Fondului daca vrem bani de la institutii supranationale. Trebuie sa acceptam ca avem nevoie de masuri de corectare a deficitului bugetar”, spune Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank. El considera chiar ca guvernul ar putea sa opteze si pentru contractarea unui imprumut de la Fond, mai ales ca acceptarea supravegherii va presupune probabil si necesitatea implementarii unor masuri de ajustare in domeniul public.

„Vor creste rezervele valutare, supravegherea Fondului va fi o garantie suplimentara. Dar nu trebuie sa ne asteptam la o apreciere sustinuta a leului sau o imbunatatire imediata a ratingului de tara”, mai spune economistul ING. Chidesciuc considera ca guvernul ar trebui sa se concentreze pe accesarea de finantari de la institutii supranationale, in conditiile in care un imprumut de pe pietele internationale de capital ar fi foarte costisitor in acest moment.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, spune ca un acord cu institutiile internationale ar mai atenua din presiunea puternica pe curs, care s-a resimtit in ultimele zile.
„Este vorba de recastigarea increderii investitorilor internationali.” Anghel aminteste ca agentiile de rating Standard&Poor’s si Fitch si-au explicat deciziile de reducere a rating-ului acordat Romaniei sub pragul de investment grade si prin lipsa unor politici economice clare care sa vizeze corectarea dezechilibrelor externe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels