ZF 24

Azomureş: Nu este nicio diferenţă între gazul intern dat industriei şi gazul utilizat acum în producţia de energie

Azomureş: Nu este nicio diferenţă între gazul intern...

Autor: Roxana Petrescu

19.09.2013, 20:32 485

Mihai Aniţei, directorul general al Azomureş, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din România, spune că măsura prin care industria a fost ajutată în 2009 prin gaze ieftine din producţia internă, care însă a născut o serie întreagă de controverse, nu este cu nimic diferită de hotărârea de guvern prin care Petrom şi Romgaz pot să-şi folosească propriul gaz pentru producţia de energie. „Sunt lucruri identice”, spune Aniţei.

În timp ce hotărârea prin care Petrom şi Romgaz pot să ardă gazele produse pentru producţia de energie în propriile termocentrale a trecut aproape neobservată, măsura luată în 2009, care a vizat mai ales industria chimică, a generat un întreg scandal avându-l în centru pe omul de afaceri Ioan Niculae, proprietarul Interagro. 

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai economiei, au aprobat şi susţinut în guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit Romgaz în interesul privat al Interagro, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari. Procurorii DIICOT susţin că Romgaz a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, respectiv aproximativ 500 de milioane de dolari, din care 270 de milioane de lei, respectiv 92 de milioane de dolari, reprezintă „valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal“.

„54 de companii au beneficiat de prevederile ordinului 54/2009 (care stabilea alimentarea unor anumiţi consumatori industriali cu gaze interne). Problema a fost că unele companii nu aveau eligibilitate. Noi nu am avut niciodată datorii la Romgaz”, a completat Aniţei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO