Burse - Fonduri mutuale

Bancile au ajuns sa controleze 68% din piata fondurilor mutuale

Bancile au ajuns sa controleze 68% din piata fondurilor mutuale

Click pentru imaginea marita

19.09.2007, 17:41 16

Peste 68% din activele fondurilor deschise de investitii erau concentrate la finele lunii august in mainile a sase banci: Banca Transilvania, Raiffeisen, EFG Eurobank, BCR, BRD-Societe Generale si Unicredit Tiriac (Pioneer). Acestea administreaza aproape 180 din totalul de 259 mil. euro al industriei.
Cota de piata a bancilor pe piata fondurilor mutuale a crescut astfel cu aproape 12% in ultimul an, de la 56% la finele lui august 2006. Principalele atuuri ale bancilor in fata administratorilor independenti sunt reteaua de distributie si apartenenta la grupuri financiare importante. Administratorii independenti contraataca cu strategii de investitii mai flexibile, care au adus in ultimul an randamente mai ridicate.
Jucatorii nou intrati pe piata au preluat conducerea in top, datorita unei strategii de promovare agresive, in timp ce vechii lideri ai pietei, BCR si SG Asset Management (BRD) au pierdut din cota de piata, confruntandu-se cu retrageri din fonduri.
Primul loc in clasamentul administratorilor de investitii dupa valoarea activelor nete este ocupat de societatea de administrare din cadrul grupului Banca Transilvania cu un total al activelor de 39,6 mil. euro si trei fonduri deschise de investitii in administrare. Pe locul doi, se situeaza Raiffeisen Asset Management, cu 39,2 mil. euro in administrare, iar locul al treilea este detinut de EFG Mutual Funds Management cu active de 29,9 mil. euro.
Locurile al patrulea si al cincilea sunt ocupate de liderii anului trecut BCR Asset Management si de SG Asset Management despartite de o diferenta de doar 30.000 de euro. "In ultimele 12 luni, am pierdut din cota de piata din cauza rascumpararilor masive care au avut loc la fondul monetar Simfonia la inceputul anului, dar si din cauza noilor intrari de pe piata", spune Dan Nicu, presedintele SG Asset Management.
Evolutia administratorilor de la Banca Transilvania si Raiffeisen care in decursul a 12 luni si-au majorat activele fondurilor deschise cu peste 300%, a lasat in urma pe liderii de clasament. In ultimele 12 luni, BCR Asset Management a inregistrat o scadere de 7% a activelor, in timp ce activele SG Asset Management au crescut cu 25%.
Cea mai mare crestere a activelor a fost inregistrata de Swiss Capital Asset Management cu un plus de 432% in ultimul an. Activele fondului Active Dinamic, administrate de Swiss, au ajuns in august la 11,5 mil. euro.
"Trebuie sa punem umarul la dezvoltarea pietei si mai putin sa tintim obtinerea unei cote de piata. Este mai importanta detinerea unei pozitii de top in cadrul unei industrii dezvoltate, care da semne de maturizare", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
In ultimele 12 luni, Raiffeisen Asset Management a adus pe piata un fond nou de investitii, Romania Actiuni. In timp ce BT Asset Management a lansat la sfarsitul anului trecut primul fond de indice, BT Index.
Suprematia bancara pe piata administrarii de fonduri deschise de investitii pierde teren atunci cand sunt luate in considerare randamentele obtinute de fondurile de investitii.
La sfarsitul lunii august, fondul de actiuni Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, a obtinut un randament anual de peste 64%, fiind urmat de fondul de actiuni Omninvest, administrat de SIRA, cu un plus de 63,3%, si de KD Maximus cu o crestere anuala de 63,1%. Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de BT Asset Management, a raportat un plus anual de 50,1%, in timp ce fondul Raiffeisen Prosper, administrat de Raiffeisen Asset Management, a obtinut un randament anual de 22,7%.
"Companiile de administrare din cadrul bancilor sunt mai prudente in ceea ce priveste expunerea pe plasamente riscante, care pot aduce si randamente mai mari. De asemenea, fondurile de investitii de dimensiuni mari administrate de companiile din grupurile bancare sunt mai putin flexibile in comparatie cu cele administrate de companii independente, de dimensiuni mai mici", spune Daniel Stifter, presedintele EFG Mutual Funds Management.
Presedintele SGAM este de parere ca divizia de management al riscului este mai bine organizata in cadrul grupului financiar-bancar, fapt care determina un grad mai ridicat de prudentialitate si implicit o performanta a fondului de investitii mai mica.
Volumul mare al activelor aflate in administrare poate determina de asemenea "o diluare" a randamentului per unitate de fond, sunt de parere administratorii de fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO