ZF 24

Bursă: Acţiunile Petrom sparg 0,7 lei şi urcă la un nou maxim istoric după publicarea rezultatelor financiare pentru T1/2024. Capitalizare de 44,5 mld. lei, plus 9 mld. lei de la începutul anului 2024 încoace

Bursă: Acţiunile Petrom sparg 0,7 lei şi urcă la un...

Autor: Liviu Popescu

30.04.2024, 10:12 2613

Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (simbol bursier SNP) se apreciază cu 2% în primele minute ale şedinţei de tranzacţionare de marţi şi ating un nou maxim istoric în contextul în care investitorii au apreciat rezultatele financiare anunţate înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, potrivit datelor BVB, acţiunile SNP se tranzacţionează la 0,713 lei, echivalentul unei capitalizări de 44,5 mld. lei pentru cea mai importantă companie petrolieră din România. Spre comparaţie indicele principal BET se apreciază cu 0,6%.

De la începutul anului 2024 acţiunile SNP au urcat cu 22%, dublu faţă de ritmul de creştere a indicelui BET în această perioadă. Tranzacţiile din primele minute se ridică la aproximativ 2 mil. lei. Doar în primele patru luni din 2024 capitalizarea Petrom a urcat cu 9 mld. lei.

Compania a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,4 mld. lei, în scădere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, şi afaceri de 8,5 mld. lei, mai mici cu 10%, potrivit raportului publicat marţi dimineaţă la Bursa de Valori.

“Valoarea veniturilor din vânzări consolidate a scăzut cu 10% comparativ cu T1/23, influenţată negativ de preturi mai mici la gaze naturale şi energie electrica, precum şi de volume vândute mai mici de gaze naturale, parţial compensate de volume vândute mai mari de energie electrica şi produse rafinate. Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 72% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 28%, în timp ce vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,2% (vânzările din Explorare şi Producţie fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terti)”.

Austriecii de la OMV au 51,2% din companie. Statul român are 20,7% iar fondurile de pensii private Pilon II circa 14%.

 

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO