ZF 24

Câţi bani câştigă de la CEC Andrei Stamatian, prim-vicepreşedintele băncii deţinute de stat

Andrei Stamatian, prim-vicepreşedinte, CEC Bank

Andrei Stamatian, prim-vicepreşedinte, CEC Bank

Autor: Adelina Mihai

18.03.2015, 00:04 7300

Andrei Stamatian, bancherul care ocupă din 2011 funcţia de prim-vicepreşedinte al băncii de stat CEC Bank, a avut în 2013 un venit de 915.772 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de peste 76.000 de lei (echivalentul a 17.200 de euro).

Informaţiile sunt menţionate în declaraţia de avere a lui Stamatian de anul trecut, unde nu este precizat dacă reprezintă valori nete sau brute. Totuşi, în ghidul de completare a declaraţiilor de avere disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate se precizează că la rubrica „venitul anual încasat“ se include venitul net primit, aşa cum apare în fişele fiscale. Licenţiat în economie la Stanford University din SUA şi absolvent al unui program de MBA obţinut la şcoala de afaceri INSEAD (Franţa), Stamatian a lucrat anterior (în perioada 2005-2011) în cadrul grupului austriac Raiffeisen, unde ultima poziţie deţinută a fost aceea de preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, o bancă de talie mică specializată pe nişa de economisire-creditare în domeniul locativ. Între 2000 şi 2004 a mai lucrat pentru Cornerstone Research şi pentru banca HVB.

La momentul numirii sale în funcţia de la CEC, tatăl lui Stamatian era prefect de Cluj din partea PDL. El a fost propus ca prim-vicepreşedinte la CEC de către Ministerul Finanţelor (care reprezintă statul ca acţionar la CEC Bank), minister controlat atunci tot de PDL.

Banca Naţională a respins iniţial nominalizarea sa, care includea atribuţii pe financiar. Ulterior, Finanţele au „reformulat“ nominalizarea şi l-au propus tot ca prim-vicepreşedinte, dar cu atribuţii pe zona de retail.

CEC Bank este singura bancă din top zece aflată în portofoliul statului, cu active de 27 miliarde de lei la finalul anului 2013, potrivit celor mai recente date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO