ZF 24

Ce pot învăţa SUA şi Europa din lupta Asiei contra coronavirusului

Ce pot învăţa SUA şi Europa din lupta Asiei contra...

Autor: Mihai Draghici

13.03.2020, 18:15 162

Statele Unite ale Americii şi Europa ar trebui să tragă învăţăminte, în principal în materie de testare şi carantină în masă, din lupta ţărilor din Asia pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus, notează agenţia Bloomberg.

Răspândirea coronavirusului i-a adus pe oficialii din domeniul sănătăţii din SUA şi Europa în căutarea de răspunsuri, pe care le pot obţine din experienţa Asiei, care luptă împotriva acestui patogen din ianuarie, cu oarecare succes.

"În doar puţin peste două luni, boala puternic contagioasă a călătorit din epicentrul Wuhan (China) în cel puţin 108 ţări, îmbolnăvind peste 119.000 persoane şi omorând 4.200 de oameni. Toate guvernele încearcă să limiteze epidemiile, închizând frontierele şi suspendând segmente ample ale sistemelor economice", notează agenţia de presă Bloomberg.

Chiar şi înainte de apariţia Covid-19, China, Hong Kong şi unele naţiuni din Asia de Sud-Est au reuşit să depăşească epidemia SARS din 2003 şi, mai recent, MERS şi febra porcină, dobândind experienţă în contracararea bolilor infecţioase, afirmă Kenji Shibuya, profesor la Colegiul regal din Londra (King's College) şi fost director al Departamentului de Sănătate publică al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

"Au acumulat cunoştinţe şi experienţă, astfel că există posibilitatea ca alte ţări să înveţe din aceste experienţe", subliniază specialistul.

Este prematur să se spună că epidemia de coronavirus a fost învinsă în Asia, chiar şi în contextul în care China susţine că cifrele sunt în scădere, iar alte state, precum Marea Britanie, au adoptat strategii total diferite, care nu pun accent pe limitarea epidemiei. Dar experienţa ţărilor asiatice poate fi un reper pentru alte ţări, subliniază Bloomberg.

ANALIZE

"Indiferent cum sunt organizate sistemele de sănătate ori cele politice, cheile către controlul epidemic rămân aceleaşi" - testarea, depistarea, izolarea şi informarea, afirmă Jessica Justman, profesor de Medicină epidemiologică la Universitatea Columbia (SUA).

Coreea de Sud, care are cel mai mare număr de infecţii din Asia în afară de China, testează peste 10.000 de persoane pe zi, cel mai rapid ritm din lume. Eficienţa analizelor a permis Coreei de Sud să izoleze şi să trateze rapid persoanele infectate, încetinind răspândirea epidemiei şi reducând rata mortalităţii la un nivel situat sub 1%.

CARANTINĂ ÎN MASĂ

China a uimit întreaga lume când a plasat provincia Hubei şi principalul oraş regional, Wuhan, în izolare, la sfârşitul lunii ianuarie, instituind practic carantină pentru aproximativ 60 de milioane de oameni.

Cercetările arată că măsura a încetinit răspândirea epidemiei în străinătate, reducând transmiterea virusului cu aproape 80%, conform unui studiu citat de revista Science.

DISTANŢA SOCIALĂ

Impunerea distanţei sociale, inclusiv prin anularea unor evenimente în masă, este considerată de experţi una dintre cele mai eficiente măsuri de limitare a unei epidemii. Măsuri de acest gen au fost adoptate de autorităţile din China şi Japonia.

MEGADATE

Răspândirea coronavirusului în state dezvoltate din Asia le-a permis guvernelor şi dezvoltatorilor de aplicaţii să utilizeze tehnologia informaţională pentru măsuri de reacţie. Transparenţa şi transmiterea rapidă a informaţiilor contribuie şi la reducerea temerilor şi preocupărilor. În Taiwan, datele sistemelor de asigurări medicale, autorităţilor pentru imigraţie şi vămilor au permis verificarea deplasărilor persoanelor care aveau simptome clinice.

În Coreea de Sud, dezvoltatori de aplicaţii au utilizat date guvernamentale pentru a semnala zonele de risc epidemic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO