ZF 24

Companie de logistică: Acciza va genera costuri suplimentare pentru stat

Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic

Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic

Autor: Bogdan Alecu

02.04.2014, 00:04 133
Returnarea a patru din cei şapte eurocenţi cât reprezintă noua acciză pe carburanţi ar putea genera costuri suplimentare, creşterea birocraţiei şi în final un profit zero dacă nu chiar o pierdere pentru guvern, în opinia şefului uneia dintre cele mai mari firme de transport şi logistică de pe piaţa locală.

„Statul pentru a recupera 3 lei de obicei plăteşte 4 lei pe plicuri şi înştiinţări, personal şi timp, ceea ce este absurd. Ce face acum guvernul cu acciza? Întâi ia banii din motorină. După care transportatorii trebuie să vină cu facturile pentru a recupera suma de bani. Dar nu ne este clar cum se va face acest lucru. Aceşti transportatori vor veni cu teancuri de facturi ce vor trebui procesate, adică statul va avea nevoie de un nou aparat birocratic pentru a procesa aceste facturi. Păi tocmai acest aparat birocratic nu ar putea costa mai mult decât câştigă statul din această acciză pentru transportatori? Care este scopul? Să creeze noi locuri de muncă pe banii din acciză?“, a spus Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic.          

Premierul a precizat că prin returnarea accizei vor fi sprijiniţi transportatorii corecţi, iar cei care fac evaziune fiscală şi nu cumpără motorină cu factură vor fi lăsaţi în afara acestui sistem de compensare.

„Ideea este că cine nu cumpără cu factură înseamnă că a furat şi nu îl interesează deloc acciza deoarece el obţine acea motorină mai ieftin din start. Cel care fraudează consumul de combustibil pe acela nu-l disciplinezi cu cei 4 eurocenţi. Mai mult, aşa cum am văzut evaziune cu recuperarea de TVA, vom vedea acum evaziune cu recuperarea de acciză la motorină, iar acest lucru nu va face decât să îngreuneze sistemul“, a subliniat Olteanu.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels