ZF 24

Criza a evaporat în 5 ani 80 mld. € de pe cea mai mare piaţă a României

Criza a evaporat în 5 ani 80 mld. € de pe cea mai mare...

Autor: Ciprian Botea

14.01.2014, 00:08 398

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bu­cureşti a scăzut cu 7% anul trecut şi a ajuns la 388 de mili­arde de euro, în condiţiile în care investiţiile străine şi apetitul străinilor pentru active denominate în lei au fost slabe.

Faţă de vârful atins în 2008, tranzacţi­ile de pe piaţa valutară sunt mai mici cu echivalentul a 80 mld. euro.

Comparativ cu anul anterior scăderea în termeni nominali este de 27 mld. euro, 2013 fiind al treilea an din perioada de criză când piaţa valutară înregistrează un declin – după 2009 şi 2012. Dealerii nu anticipează nici anul acesta o revigorare a pieţei valutare şi se aşteaptă ca leul să piardă teren anul acesta.

„Mă aştept la volume reduse de tranzacţionare şi anul acesta. Nu văd vreun semnal de revigorare a pieţei. Toată lumea se aşteaptă la un dolar mai puternic, aşadar monedele emergente vor fi mai slabe“, a comentat un dealer.

Anul trecut, volumele tran­zacţionate pe piaţa valutară au fluctuat semnificativ de la o lună la alta, respectiv de la o medie zilnică de 1,1 miliarde de euro în noiembrie la 1,8 mld. euro în mai. Interesul investitorilor pentru piaţa valutară de la Bucureşti a scăzut vizibil în special pe final de an.

Leul a încheiat anul trecut cu o depreciere de circa un procent, dar volatilitatea cursului a fost mai mare. Cotaţiile au fluctuat între 4,3 lei şi 4,55 lei/euro în prima parte a anului, pentru ca în toamnă să se stabilizeze în jurul nivelului de 4,45 lei/euro.

Volatilitatea a revenit pe piaţa valutară la începutul acestui an pe fondul deciziilor BNR de a reduce dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii. Cursul a urcat la 4,55 lei/euro săptămâna trecută, maximul ultimelor şase luni, dar tensiunile s-au domolit şi cotaţiile au scăzut ieri spre 4,53 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO