ZF 24

Denunţătorul lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumului, câştigător la Loteria fiscală

Denunţătorul lui Liviu Dragnea în dosarul...

Autor: Departamentul Social

14.04.2015, 14:01 1373

Romică Părpălea, cunoscut şi sub numele de ”mortul lui Dragnea”, este unul dintre câştigătorii loteriei fiscale, după cum a confirmat pentru Gândul.

Romică Părpălea a postat pe Facebook poza cu biletul câştigător de la prima extragere a Loteriei fiscale. Bonul, în valoare de 6,3 lei, este emis în data de 7 februarie la o unitate de pe strada Constantin Brâncoveanu din oraşul Alexandria. Pe bonul fiscal apare că Părpălea a cumpărat o pâine albă de 300 de grame.

La prima extragere organizată pentru loteria bonurilor fiscale de către Ministerul Finanţelor şi ANAF, care a avut loc luni, în a doua zi de Paşte, au fost declarate câştigătoare bonurile emise la 7 februarie, cu valori între 6,00 lei şi 6,99 lei.

Persoanele care deţin unul sau mai multe bonuri fiscale emise la 7 februarie, cu această valoare, se pot prezenta în următoarele 30 de zile la unităţile ANAF, cu bonurile în original şi o copie a actului de identitate, premiile urmând să fie acordate în maximum trei luni.

Romică Părpălea este din Alexandria, judeţul Teleorman, şi a devenit cunoscut odată cu dosarul Referendumului, în care Liviu Dragnea este inculpat. Părpălea, fost şef de filială PSD, este cel care l-a şi denunţat pe vicepremier şi despre care Dragnea spunea că "este mort din 1991".

”Eu l-am denunţat pe Liviu Dragnea. Deocamdată sunt viu (...) Să ştie şi domnul Dragnea, eu am făcut plângerea penală şi sunt în viaţă deocamdată. Nu îmi este teamă de el. Eu încă sper că suntem într-un stat democratic”, spunea atunci bărbatul.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul "Fraudă la referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie 2013.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

La termenul din 30 martie, instanţa supremă a amânat pentru 22 aprilie dezbaterile finale în acest dosar, pentru a fi audiaţi doi martori şi patru inculpaţi care au spus că vor să facă noi declaraţii.

În acest dosar au fost audiaţi ca martori şi premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO