ZF 24

Economia românească a crescut cu 0,5% în ultimul trimestru din 2014, sub Germania, Ungaria sau Estonia

Economia românească a crescut cu 0,5% în ultimul...

Autor: Liviu Popescu

13.02.2015, 15:34 805

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în trimestrul al patrulea al anului trecut cu 0,5% în termeni reali faţă de trimestrul anterior, în timp ce avansul PIB-ului la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost de 0,4%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al UE.

Creşterea faţă de trimestrul anterior indică direcţia în care se îndreaptă o economie într-o mai mare măsură decât cea faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, economia locală a crescut cu 2,5% iar cea a UE cu 1,3%.

Cele mai importante creşteri ale PIB-ului în ultimul trimestru al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior s-au înregistrat înEstonia (1,1%), Ungaria (0,9%), Spania (0,7%) şi Germania, cea mai mare economie europeană, tot cu 0,7%. România a avut aceeaşi creştere economică trimestrială ca Marea Britanie, Portugalia şi Olanda. Pe de altă parte, singurele ţări care au consemnat scăderi trimestriale ale PIB-ului au fost Cipru (-0,7%), Finlanda (-0,3%) şi Grecia (-0,2%).

 În ceea ce priveşte creşterea PIB-ului din T4 comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai mare avans a fost înregistrat în Ungaria, de 3,4% şi în Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est, respectiv 3,1%. La polul opus, Italia a înregistrat scăderi de 0,3%, iar Cipru de 1,9%.

PIB-ul zonei euro a urcat în ultimele trei luni ale anului trecut cu 0,3% faţă de trimestrul al treilea, iar comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, s-a consemnat un avans de 0,9%.

Economia românească a consemnat o creştere de 2,9% pe întreg anul trecut, în linie cu aşteptările economiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO