ZF 24

Eximbank si AVAS pierd recursurile facute la Curtea de Apel Bucuresti privind transparentizarea contractelor publice. Cum sunt descurajate astfel de actiuni in instanta de catre institutiile publice?

05.05.2010, 14:10 32

Eximbank si AVAS au pierdut recursurile facute la Curtea de ApelBucuresti la deciziile luate de Tribunalul Bucuresti in legatura cutransparentizarea unor contracte publice importante si sensibile,se arata intr-un comunicat al Societatii Academice din Romania(SAR), organizatie care a dat in judecata cele doua institutiipublice.

Astfel, in urma deciziei, Eximbank va trebui sa desecretizezecontractul de achizitie servicii de publicitate si promovare, intimp ce AVAS va trebui sa faca public contractul de privatizare cuFord, ambele fiind contracte publice platite din baniicontribuabililor. Informatiile vor trebui comunicate pana pe 10,respectiv 11 mai, refuzul executarii hotararilor irevocabile putandatrage un nou proces si aplicarea unor amenzi sefilor celor douainstitutii pentru fiecare zi de intarziere.

SAR mentioneaza ca Eximbank a decis sa nu se foloseasca depropriul departament juridic, ci sa angajeze o casa privata deavocatura, prin aceasta mutare pregatind calea casei de avucaturasa deschida proces civil separat in vederea solicitarii de daunemai mari decat ar fi putut-o face pe cont propriu, incercand astfelsa descurajeze astfel organizatia.

In afara de cele doua actiuni mentionate, SAR mai are pe rol indiverse stadii actiuni similare cu: Primaria Sector 1 (contract cuRomprest), Primaria Constanta (opt contracte cu agentii de presa sipublicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniuluipublic), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (contractele deexplorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negreincheiate cu compania SNP Petrom) si Consiliul Judetean Brasov(lucrari incredintate direct in regim de urgenta pentru baze deagrement).

UPDATE: Eximban a emis o precizare la stirea privind pierderearecursului. Publicam in continuare textul integral alprecizarii:

"Referitor la rezultatul litigiului EximBank cu SocietateaAcademica Romana, in urma caruia instanta a considerat ca EximBankar trebui sa faca public un contract de achizitie de servicii,mentionam ca banca se va conforma dispozitiilor cuprinse inhotararea instantei si va lua toate masurile pentru punereaacesteia in aplicare.

Pentru informarea dumneavoastra, mai facem cateva mentiuni inlegatura cu contractul avut in vedere prin decizia instantei:

EximBank a demarat in luna mai 2009 demersurile pentru derulareaunui proiect de comunicare externa pentru a informa publicul tintadespre cele peste 40 de produse si servicii pe care le ofera.
Firma desemnata castigatoare in urma procesului de selectie - asacum este uzual in cadrul unor astfel de proiecte - a fost agentiaReal Prompt Solutions, cu care s-a si incheiat contractul.

Referitor la contract mentionam:
1. a vizat preluarea mesajelor EximBank de catre 7 televiziuni careau in grila de programe emisiuni cu profil economico - financiar sipe 10 site-uri financiar - bancare
2. durata contractului - 3 luni
3. valoarea totala - 289.000 de euro, plata urmand sa se faca intranse, pe masura prestarii serviciilor.
In urma evaluarii impactului acestui proiect, in prima saptamanadin luna august, s-au constatat urmatoarele:
- cresterea numarului de agenti economici care au solicitatinformatii despre produsele si serviciile EximBank;
- numarul aplicantilor online pe site-ul extern al bancii a fost depeste 20 de ori mai mare decat in primul trimestru al anului;
- portofoliul de credite acordate a avut o dinamica de 10%;
- cresterea cu circa 140% a portofoliului de garantii emise inaceasta perioada etc.

Tinand cont ca scopurile avute in vedere la demarareaproiectului au fost atinse mai rapid decat s-a preconizat initial,EximBank a considerat oportuna suspendarea acestui proiect, urmandca strategia de comunicare sa fie regandita.
Din punct de vedere financiar, costul final total al contractului afost de aproximativ 110.000 euro".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels