ZF 24

Gelin: Viteza creditului ar putea scadea de la ritmuri de 40-50% la 20-30%

Gelin: Viteza creditului ar putea scadea de la ritmuri de 40-50% la 20-30%
25.09.2008, 15:14 14

Patrick Gelin, presedintele BRD, estimeaza ca viteza creditului ar putea scadea de la ritmuri de 40-50% la 20-30%, insa considera normala o asemenea ajustare si afirma ca o crestere foarte rapida nici nu putea dura in timp.
In acelasi timp, el chiar saluta decizia BNR de a introduce noi masuri de temperare a creditului, chiar daca admite ca acestea "vin impotriva interesului pe termen scurt al bancilor".

Referindu-se la relaxarea din 2007, cand BNR a lasat bancile sa dea credite dupa norme proprii, Gelin spune ca regreta faptul ca unii jucatori au exagerat si si-au asumat riscuri mari.
 

"BRD a ramas prudenta, am folosit teste de stres pe portofoliu, iar acum cand ne uitam ce cost al riscului avem noi si ce cifre publica BNR la nivelul sistemului bancar vedem o diferenta mare si aceasta arata ca unele banci au exagerat cu riscul si ca BNR are dreptate sa intervina", a declarat Gelin, prezent la un seminar organizat la Paris de Societe Generale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels