ZF 24

Google sărbătoreşte 200 de ani de la naşterea arhitectului francez Eugène Viollet-le-Duc

Google sărbătoreşte 200 de ani de la naşterea...

Autor: Dorina Călin

27.01.2014, 11:02 127

Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc, născut la data de 27 ianuarie 1814, în Paris, Franţa, şi decedat la data de 17 septembrie 1879, în Lausanne, Elveţia, a fost unul dintre cei care au pus bazele arhitecturii moderne. Lucrarea sa "Entretiens sur l'architecture" (1863) i-a influenţat direct pe mulţi dintre arhitecţii curentului "Art nouveau".

Viollet-le-Duc a fost elevul celebrului arhitect Achille Leclère, dar a fost inspirat în cariera sa de arhitectul Henri Labrouste. În 1836 a călătorit în Italia, unde a petrecut 16 luni studiind arhitectura. Întors în Franţa a fost atras, în mod irevocabil, de arhitectura gotică, J.-B. Lassus fiind cel care l-a iniţiat pe Viollet-le-Duc în arhitectura medievală, odată cu lucrarea de restaurare a bisericii Saint-Germain-l'Auxerrois, în 1838.

La începutul anilor 1840, Viollet-le-Duc a lucrat împreună cu Lassus la restaurarea capelei Saint-Chapelle din Paris şi, în 1844, cei doi arhitecţi au fost aleşi pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris, precum şi pentru construirea unei noi sacristii în stil gotic. De asemenea, o realizare importantă a fost restaurarea, în 1846, a bisericii Saint-Denis. După 1848, Eugène Viollet-le-Duc s-a asociat cu Service des Édifices Diocésains, supraveghind restaurarea a numeroase clădiri medievale, cele mai importante fiind Amiens Cathedral (1849), fortificaţiile din Carcassonne (1852) şi biserica Saint-Sernin din Toulouse (1862).

Despre Viollet-le-Duc se poate spune că a dominat teoriile de restaurare arhitecturală ale secolului al XIX-lea. Scopul său iniţial a fost de a restaura în stilul original, dar la ultimele sale lucrări a adăugat, adesea, elemente de design propriu. Arhitecţii şi restauratorii secolului al XX-lea au criticat sever aceste reconstrucţii fanteziste.

Viollet-le-Duc a scris două enciclopedii care conţin informaţii structurale exacte şi analize extinse de design: "Dictionnaire raisonné de l'architecture française du XIe au XVIe siècle" (1854 -1868) şi "Dictionnaire raisonné du mobilier français de l'époque carlovingienne à la Rénaissance" (1858-1875). Alte lucrări importante ale lui Viollet-le-Duc sunt "L'Art russe" (1877) şi "De la décoration appliquée aux édifices" (1879).

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO