ZF 24

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii Transilvania, în încercarea de a cumpăra Banca Românească şi a intra în top 10 bănci din România

Grupul ungar OTP este în pole-position în faţa Băncii...

Autor: Cristian Hostiuc

06.06.2017, 00:07 20194

OTP, cel mai puternic grup bancar din Ungaria, este în pole-position în licitaţia pentru achiziţia Băncii Româneşti, în faţa Băncii Transilvania, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Banca Românească a fost scoasă la vânzare la începutul anului de către grupul bancar NBG - National Bank of Greece, proces administrat de la Londra şi de la Atena de către divizia de investment banking a Credit Suisse.

Deşi au fost mai mulţi investitori interesaţi de Banca Românească, în final au intrat Banca Transilvania şi OTP, bănci care vor să crească prin achiziţii şi nu au o problemă în a rambursa liniile de finanţare de peste 300 mil. euro către NBG Atena.

Banca Românească, cu active de 6,3 mld. lei (1,4 mld. euro) la finalul lui 2016, are o cotă de 1,6% pe piaţa bancară locală, faţă de 2,9% în 2008.

OTP şi-a stabilit ca ţintă să ajungă la o cotă de 5% pe piaţa românească, faţă de 2,2% acum, target care poate fi atins numai prin achiziţia altor bănci sau a unor portofolii de credite. Prin creştere organică este aproape imposibil să câştige cote de piaţă.

Pe piaţă sunt mai multe bănci scoase la vânzare - Bancpost, Marfin Bank, Veneto Banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO