ZF 24

Isărescu, guvernatorul BNR: Corecţia fiscală e absolut necesară, e principala problemă a României. Ne dăm seama că nu se poate face în an electoral, mai tragem de timp, dar este absolut nevoie să se facă apoi. Să trăieşti cu iluzia că suntem o ţară deosebită, că suntem “mai breji” şi ne putem descurca cu 26-27% pondere a veniturilor în PIB este o iluzie

Isărescu, guvernatorul BNR: Corecţia fiscală e absolut...

Autor: Claudia Medrega

19.05.2024, 09:31 2613

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine necesitatea corecţiei fiscale, care este principala problemă a României, subliniind faptul că ajustarea nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, ci trebuie suplimentate şi veniturile bugetare.

“Corecţia fiscală este absolut necesară. Riscăm foarte mult dacă nu reuşim cu măsurile fiscale. Riscăm în primul rând, cum aţi văzut, să ne taxeze pieţele, inflaţia este în scădere, avem creştere economică, dar avem prima de risc cea mai mare şi nu coboară. Lumea poate să spună: au ceva capitaliştii, sunt răi, este o conspiraţie mondială, ei se uită nu doar la deficit, ci şi la discuţiile care au loc în ţară şi la dificultatea de a lua măsurile necesare. Împrumuturile pentru finanţarea deficitului rămâan scumpe, chiar dacă noi facem eforturi, aţi văzut, am lăsat lichiditate în piaţă, nu este chiar tipic pentru o bancă centrala. Nu finanţăm direct. Nu avem voie sa finanţăm direct deficitul bugetar, ne citeşte în fiecare lună Banca Centrală Europeană (BCE) dacă am face o asemenea <nerozie>, dar am lăsat lichiditate pentru ca şi economia reală şi guvernul să se poata finanţa în piaţă. Dar nici pe asta (lihiditatea interbancară-n.red.) nu poţi să o laşi la infinit. Trebuie să fii foarte atent cu ea”, a declarat Isărescu la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Guvernatorul BNR a arătat astfel că principala prioritate a României este corecţia fiscală, susţinând însă nu se poate face în an electoral, ci ulterior.

“Ne dăm seama că nu se poate face într-un an electoral, acum trebuie să mai tragem de timp, dar este absolut nevoie să se facă în perioada imediat următoare. Şi datoria mea, am mai spus şi mai spun încă o dată, să nu cădem în iluzia că se poate face doar pe cheltuieli (ajustarea fiscală – n.red), nu ai de unde să tai, avem sectoarele de bază pe care trebuie să le facă statul - sănătatea, educaţia, apărarea, securitatea internă samd, care sunt subfinanţate. Ce să tai când ai doar 26% din PIB (venituri-n.red.). Să trăieşti cu iluzia că noi suntem o ţară cu totul deosebită şi că toţi ceilalţi, inclusiv Bulgaria, care trăiesc cam cu 33%-35% din PIB sau mai mult venituri bugetare şi noi suntem, hai să spun un cuvânt urât, <mai breji> şi ne putem descurca  cu 26-27% din PIB cred că este o iluzie”.

Deficitul bugetar a depăşit 2% din PIB în primele trei luni din an, în condiţiile în care cheltuielile au scăpat de sub control.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO