ZF 24

Kazahstanul blocheaza accesul Eni la cel mai mare depozit de petrol descoperit in ultimii 30 de ani

27.08.2007, 15:58 11

Guvernul din Kazahstan a suspendat pentru 3 luni lucrarile de exploatare realizate de grupul energetic italian Eni la campul petrolifer Kasagan, cel mai mare depozit de petrol descoperit in ultimii 30 de ani, informeaza Bloomberg.

Decizia a fost motivata de autoritatile kazahe prin "incalcari ale legislatiei mediului". Totodata, grupului italian i-a fost intentat un proces pentru incalcari ale reglementarilor vamale.

"Aceasta este o tentativa de a imita succesul Rusiei in cazul Sahalin 2", a declarat Dimitry Loukashov, analist pe probleme energetice la divizia din Moscova a Alfa Bank.

Reprezentantii Eni au declarat ca vor purta "discutii amicale" astazi cu autoritatile kazahe. Saptamana trecuta, CEO-ul companiei, Paolo Scaroni, a declarat ca va vizita Kazahstanul in luna septembrie pentru a negocia cu autoritatile, cu o luna inainte de vizita oficiala a premierului Romano Prodi.

Marile companii internationale, cum sunt Shell si Eni, sunt fortate de guvernele statelor in care isi desfasoara activitatea sa renegocieze contractele pentru o cota mai mare din profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO