ZF 24

Modex va implementa o infrastructură de blockchain pentru Cris-Tim, liderul industriei locale a cărnii

Mihai Ivaşcu, CEO şi fondator al Modex: Lucrăm la o nouă rundă de finanţare pentru luna iunie a acestui an.

Mihai Ivaşcu, CEO şi fondator al Modex: Lucrăm la o nouă rundă de finanţare pentru luna iunie a acestui an.

Autor: Alex Ciutacu

11.04.2019, 00:04 2246
Compania Modex, parte a grupului M3 Holdings fondat de antreprenorul român Mihai Ivaşcu, care a atras po­trivit acestuia finanţări de la mai multe bănci de investiţii dar şi de la fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal Răzvan Raţ, colaborează cu cel mai mare jucător din in­dustria de carne din Ro­mânia, Cris-Tim, pentru imple­men­tarea unei infrastructuri digitale ba­zate exclu­siv pe tehno­logia blockchain, prin care com­pania va putea ur­mări tra­sa­bilitatea in­gre­dien­telor şi produselor, potrivit infor­maţiilor transmise de oficialii companiei către ZF.

„Aplicaţia din industria cărnii este dez­voltată cu liderul Cris-Tim, o com­panie cu care am mai lucrat în tre­cut, ce va implementa în curând o infra­struc­tură de blockchain pentru a putea arăta clar cumpărătorilor traseul ingre­dien­telor dar şi al produselor com­pa­niei. Cris-Tim este una dintre primele com­panii din industria globală ali­mentară care decid să facă acest pas”, explică Mihai Ivaşcu, CEO şi fondator al Modex şi al aplicaţiei de transfer de bani Moneymailme.

Astfel, partene­riatul dintre compania Modex, care dez­voltă soluţii blockchain şi gestio­nează o platformă de tip marketplace pentru astfel de produse, şi compania condusă de antreprenorul român Radu Timiş marchează una dintre primele utilizări ale tehnologiei blockchain pe piaţa locală care nu este asociată cu cripto­mone­dele. Tehnologia block­chain a fost po­pula­rizată în faţa opiniei publice în principal ca fiind infras­truc­tura digitală care stă la baza monedelor digitale, precum bitcoinul.

Astăzi, tehnologia blockchain îşi găseşte utilizări la nivel global în in­dustrii variate, cu precădere în industria bancară şi piaţa transferurilor de bani. Spre exemplu, grupul austriac Erste, pro­prietarul BCR, a realizat la finalul anului trecut prima emisiune de obli­ga­ţiuni din lume pe blockchain.

Modex lucrează cu clienţi din toată lumea, implementând în prezent peste 60 de proiecte. Printre soluţiile blockchain în curs de implementare de către Modex se numără o colaborare cu BCR pe piaţa locală şi alte proiecte precum o infrastructură blockchain pentru un jucător din domeniul sănătăţii din America de Nord sau un proiect livrat pentru o companie de plăţi din Hong Kong. 

După investiţii de peste 8 milioane de euro în ultimii doi ani, Modex are acum două divizii. Una dintre ele reprezintă o platformă de tip marketplace pentru soluţii blockchain, utilizată la nivel global, unde cererea se întâlneşte cu oferta. A doua divizie este una de soluţii enterprise, în cadrul căreia specialişti Modex pregătesc soluţii blockchain la cerere pentru clienţi de dimensiuni mari. Aplicaţia pentru CrisTim este dezvoltată de această divizie.

Modelul de business pe care se bazează compania este cel de „pay for use” (n.r: plăteşti cât consumi), iar reprezentanţii Modex susţin că o companie ar cheltui în medie circa 1.000 de euro lunar pentru a utiliza soluţiile livrate de ei.

„Ne-am dat seama că există o problemă managerială, şi anume că nicio companie de talie medie sau mare nu va renunţa complet la sistemul lor actual sau la tehnologia utilizată în prezent pentru a o schimba cu o tehnologie absolut nouă. Niciun CEO nu-şi va asuma riscul. Acum avem o infrastructură de <<blockchain ca bază de date>>, care poate fi conectată la tehnologia oricărui client. Astfel, CEO-ul poate eficientiza businessul cu cheltuieli minime”, explică Ivaşcu.

Grupul M3 Holdings, care cuprinde atât Modex cât şi Moneymailme, a trecut în ultimii ani prin 6 runde de finanţare, ultima fiind de 12 milioane de euro în decembrie 2018, în urma căreia grupul a fost evaluat la 120 de milioane de euro, conform lui Ivaşcu. El a adăugat că firma are 31 de investitori, majoritatea străini, iar în lista acestora se regăsesc nume precum Merryl Lynch, JPMorgan, Gulfstream şi fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, Răzvan Raţ. Modex mai pregăteşte încă o rundă de finanţare pentru luna iunie.

„Runda de finanţare din iunie 2019 va fi de 30 de milioane de euro şi vrem să ajungem la o evaluare de 300 de milioane de euro”, spune Ivaşcu.

Înfiinţată în 2017, compania Modex a încheiat anul 2018 cu venituri de 1,5 milioane de euro şi 60 de angajaţi, iar pentru anul acesta îşi propune să atingă venituri de 8 milioane de euro şi să mai angajeze încă 30 de oameni. Salariul mediu net în companie se ridică la circa 2.000 euro net, potrivit reprezentanţilor companiei. În timp ce Modex operează din România, compania are sediul în Gibraltar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO