ZF 24

Nemtii s-au inspirat de la noi: creeaza AVAB-ul (AVAS)

12.05.2009, 16:46 54

La zece ani dupa ce statul roman a creat AVAB (actualul AVAS) pentru a scapa sistemul bancar de probleme, executivul german decide si el infiintarea unor entitati care au rolul de a curata sistemul bancar de activele toxice. Aceasta este cea mai importanta masura a Germaniei prin care se incearca depasirea crizei de incredere care a paralizat sistemul bancar si slabeste cea mai mare economie din lume.

O copie a documentului ce va fi prezentat executivului german prevede crearea catorva banci in care institutiile financiare isi pot depozita activele greu vandabile (neperformante) pentru o perioada de pana la 20 de ani. In schimbul acestora banca deponenta va primi obligatiuni garantate de Soffin, autoritatea care controleaza fondul creat in octombrie de guvern pentru a stabiliza sectorul bancar, scrie Financial Times.

Prin preluarea acestor active si inlocuirea lor cu obligatiuni garantate de stat, ministrul de finante german spera sa puna capat spiralei care obliga bancile sa adune capital suplimentar pentru a compensa scaderea valorii activelor toxice, ceea ce limiteaza fluxul de capital catre economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO