ZF 24

PharmaFarm discuta la sfarsitul lunii mutarea sediului din Cluj

04.07.2007, 16:03 38

Consiliul de Administratie al PharmaFarm a convocat pentru data de 30 iulie Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, pe ordinea de zi fiind vanzarea unor imobile aflate in proprietatea companiei, precum si mutarea sediului societatii dituat in Cluj.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii PharmaFarm nu au dorit sa ofere mai multe informatii nici cu privire la imobilele care vor fi vandute, nici cu privire la locatia in care va fi mutat sediul companiei, aflat momentan in Cluj-Napoca.
Potrivit informatiilor furnizate de companie, la inceputul acestui an proiectele de dezvoltare pentru 2007 prevad investitii de aproximativ 1 milion de euro in reorganizarea depozitelor din teritoriu si in dezvoltarea infrastructurii logistice. Conducerea companiei anunta la inceputul anului ca intentioneaza sa modernizeze depozitele din Bucuresti, Timisoara, Craiova si Galati, atat din punct de vedere al capacitatilor de depozitare, cat si a tehnologiilor IT.
Distribuitorul de medicamente PharmaFarm a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 124 de milioane de lei (34,2 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 27% fata de 2004. Pe de alta parte, profitul companiei a scazut pana la 0,8 milioane de lei (0,2 mil. euro), de la 1,3 milioane de lei (0,3 mil. euro).Conform propriilor estimari, PharmaFarm detine in momentul de fata o cota de aproximativ 3% pe piata romaneasca, dupa ce la sfarsitul lui 2005 compania detinea o cota de piata de 3,4%. Compania PharmaFarm a incheiat primele zece luni ale anului 2006 cu o cifra de afaceri de 30,5 milioane de euro, valoare reprezentand o crestere de 8% fata de aceeasi perioada din 2005.
Firma clujeana detine 10 depozite in toata tara, cele mai importante fiind situate in Cluj si Bucuresti, precum si 14 farmacii in judetele Cluj, Bistrita, Salaj si alte doua puncte farmaceutice in zona rurala. Clientii companiei sunt 2.800 de farmacii din toata tara, conducerea estimand ca acopera aproximativ 75% din piata farmaceutica. Furnizorii Pharmafarm sunt in proportie de 60% firme straine, restul medicamentelor fiiind achizitionate de pe piata autohtona.
Compania Pharmafarm a luat fiinta ca entitate juridica in 1991, prin privatizarea Oficiului Farmaceutic Cluj. In 1999 pachetul majoritar de actiuni al Pharmafarm era detinut de compania producatoare si distribuitoare de medicamente Pharmatech Targu-Mures. Pana in momentul de fata pachetul majoritar de actiuni al companiei clujene a fost detinut pe rand de Lek-Pharmatech, Novartis si Kemofarmacia. In 2005 Celesio, cel mai mare distribuitor de medicamente din Europa cumpara compania Kemofarmacia, devenind astfel actionar majoritar la Pharmafarm. Firma Celesio detine un lant de peste 2.000 de farmacii in toata Europa si a avut in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 20 de miliarde de euro. Compania clujeana are in momentul de fata 321 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels