ZF 24

Povestea fostului hotel Dorobanţi, care va opera primul Sheraton din România

Povestea fostului hotel Dorobanţi, care va opera primul...

Autor: Mirabela Tiron

25.01.2015, 15:01 7720

În urmă cu 30 de ani, în centrul Capitalei, se deschidea hotelul Dorobanţi, iar în prezent clădirea va opera primul hotel din România sub brandul Sheraton, unul dintre cele mai cunoscute din lume. Clădirea în care funcţionase fostul hotel Dorobanţi a atras şi brandul Pizza Hut, în 1994 fiind deschis la parterul hotelului primul restaurant din România sub acest nume.La acea vreme acţionar al hotelului era compania Grand Plaza, controlat` de mai multe persoane fizice şi juridice.

Primul parteneriat cu un lanţ internaţional a fost semnat de compania care deţinea hotelul Dorobanţi în 2004. Atunci,  hotelul Dorobanţi a preluat brandul Howard Johnson, fiind renovat în urma unei investiţii de 30 de milioane de dolari. Finanţarea lucrărilor de modernizare, începute în anul 2000, a fost asigurată dintr-un credit bancar sindicalizat, acordat de BRD-SocGen şi Alpha Bank Romania pe o perioadă de opt ani.

În primele şase luni de funcţionare fostul hotel Howard Johnson din Capitala, raporta un grad mediu de ocupare de circa 50%. Fostul director general Antoni Kuhnen estima venituri de 6 milioane de euro pentru primul an de funcţionare. Ac

Hotelul avea un corp de clădire cu o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi care era iniţial proiectat pentru spaţii de birouri, însă ulterior a fost destinat unei noi săli de conferinţe.

Cei care operau brandul Howard Johnson avea în plan dezvoltarea unei reţele de franciză în România şi afilierea a încă opt hoteluri în şase ani, ceea ce nu s-a mai întâmplat însă. Fostul director general Kuhnen spunea la acea vreme că se poartă discuţii cu proprietari ai unor hoteluri din Constanţa, Brăila şi Sibiu, pentru afilierea la Howard Johnson. România era prima ţară din Sud-Estul Europei unde a fost vândută o licenţă Howard Johnson.

Acum actualul hotelul Howard Johnson din centrul Capitalei, cu o capacitate de 285 de camere, va prelua brandul internaţional Sheraton, devenind astfel primul hotel din România ce va opera sub acest brand. În urma conversiei prin care va trece, hotelul va avea 270 de camere şi va reveni la clasificarea de cinci stele, la care a renunţat în 2013 pentru a prinde evenimentele organizate de jucătorii din industria farma.

"Suntem încântaţi să fim parteneri alături de Grand Plaza Hotel în realizarea primului nostru proiect de dezvoltare a unui hotel prin care vom introduce brand-ul Sheraton în capitala României, o capitală cu un potenţial o dinamică extraordinară", a declarat Michael Wale, preşedintele lanţului Starwood Hotels & Resorts, Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Reţeaua Sheraton include peste 400 de hoteluri din aproape 70 de ţări din întreaga lume.

În 2013 compania care administrează hotelul din centrul Capitalei a avut o cifră de afaceri de 37 mil. lei (8,4 mil. euro), potrivit da­telor de la Mi­nisterul de Finanţe.

Cifra de afa­ceri a com­pa­niei Grand Plaza s-a redus de la 52,3 mil. lei (14,2 mil. euro) în 2008 la 36 de mil. lei (8,5 mil. euro) în 2009, un nivel apropiat fiind obţinut şi în 2010, dar şi în 2011, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.
"Introducerea primului hotel Sheraton în România (...) reprezintă recunoaşterea creşterii constante a operaţiunilor hotelului în ultimii 30 de ani pe piaţa românească” a declarat Daniel Ben Yehuda, directorul general al Sheraton Bucharest Hotel (fostul Howard Johnson)

Capacitatea de cazare în hoteluri a Capitalei este de circa 11.000 de locuri, potrivit ulti­melor date disponibile. 

La finalul anului trecut, Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care Tatika Investments din Cipru, care deţine unităţile Ramada Parc şi Ramada Plaza, preia International Business Trading, proprietara Howard Johnson Bucureşti, cele trei hoteluri aparţinând indirect, potrivit unor surse citate de Mediafax, omului de afaceri Radu Dimofte.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO