ZF 24

Povestea parintelui economiei chineze

19.10.2009, 20:04 17

S-a nascut in 1930 intr-o familie de intelectuali cu stare careconduceau unul dintre cele mai mari ziare independente din tara, inNanjing. Copil bolnavicios, nu i se dadusera multe sanse sa treacade un an. Si-a petrecut mare parte din tinerete consemnat la pat,citind romane rusesti si lucrarile lui Lu Xun, un influent scriitorchinez din anii '20, scrie BUSINESS Magazin.

Familia sa s-a mutat, n timpul razboiului, la Chongqing. "InShanghai sau in Nanjing, cersetorii intai te ajutau si apoi cereaubani", isi aminteste el. "Dar in Chongqing iti luau mancarea de lagura". Acest tip de experiente l-au transformat intr-un socialistidealist. A studiat economia marxista la facultate si a absolvit cubrio in 1954 Universitatea Fudan din Shanghai.

Astazi, la 79 de ani, Wu Jinglian este considerat cel maicunoscut economist al Chinei. In anii '80 si '90 a fost consilierulliderilor chinezi, inclusiv al lui Deng Xiaoping. El a contribuitla primele reforme ale pietei chineze, pregatind drumul pentruspectaculoasa crestere a Chinei si castigandu-si porecla de "MarketWu" (joc de cuvinte, facand trimitere la sintagma de "vrajitor alpietei").

Cititi mai multe despre cel care i-a invatat capitalismul peliderii chinezi pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO