ZF 24

​Premierul Grindeanu se întâlneşte cu Airbus Helicopters pentru a discuta despre fabrica dezvoltată la Braşov

​Premierul Grindeanu se întâlneşte cu Airbus...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.02.2017, 10:04 1074

Premierul Sorin Grindeanu are la această oră o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai companiei Airbus Helicopters şi ai Ambasadelor Franţei şi Germaniei. La întâlnire va fi prezent şi Olivier Michalon, senior vice president - Head of Europe Region la Airbus Helicopters. Airbus Helicopters are în prezent o unitate la Ghimbav (jud. Braşov) unde repară elicoptere, dar în urmă cu cinci luni a inaugurat o secţie unde va asambla modelul H215.

„Ambiţia noastră nu este doar de a produce elicoptere în România pentru România, ci ca România să devină centrul de excelenţă în producerea modelului H215 şi să-l exporte în întreaga lume”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Olivier Michalon.

Ieri, reprezentanţii Airbus Helicopters au avut întâlniri şi cu Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu Alexandru Petrescu, ministrul Economiei.

Iniţial, Airbus Helicopters a anunţat că asamblarea H215 va începe la Ghimbav în acest an, însă acum compania înaintează un nou termen şi anume cel mai devreme finalul anului 2018.

Olivier Michalon spune că demararea proiectului nu este condiţionată de un contract de achiziţie a modelului H215 produs la Ghimbav de către Guvernul României, însă afirmă că proiectul ar avea mai multă vizibilitate la nivel mondial dacă România ar cumpăra elicoptere H215 asamblate pe plan local. Unitatea de la Ghimbav a fost inaugurată în prezenţa preşedintelui francez Francois Hollande, care spunea atunci că „dacă România începe prin a cumpăra un elicopter H215 am fi foarte fericiţi”.

 „Odată lansată această activitate vom începe un nou ciclu industrial pentru cel puţin 30 de ani deoarece este o cerere în creştere pentru acest elicopter şi nu doar în Europa, ci în întreaga lume. Şi suntem foarte încrezători că această linie de asamblare va fi sustenabilă şi de succes. Dar aşa cum a spus preşedintele Franţei este necesar ca România să dea un exemplu pentru că atunci când vrei să exporţi un elicopter sau orice produs, una dintre primele întrebări ale posibililor cumpărători este: <<ţara care produce acest produs îl cumpără?>> Este adevărat că proiectul H215 va fi mai puternic dacă România va fi interesată de achiziţia elicopter H215 produs în România”, a declarat Olivier Michalon. El completează faptul că fabrica va demara asamblarea H215 când proiectul va avea suficientă vizibilitate.

În prezent, modelul H215 se ansamblează în fabrica din Franţa, iar Airbus Helicopters a primit comenzi din ţări precum Germania, Spania sau Chile. Un asfel de elicopter costă începând de la 13 milioane de euro, dar preţul depinde de dotări.

„Ambiţia noastră este de a transfera activitatea de asamblare a modelului H215 din fabrica din Marignane (Franţa) la Ghimbav şi fabrica din judeţul Braşov să fie singura care furnizează acest elicopter”, a adăugat Olivier Michalon.

Investiţia în unitatea de asamblare de la Ghimbav se ridică la peste 50 de milioane de euro, iar la capacitate maximă fabrica va crea 350 de locuri de muncă.

La capacitatea maximă, fabrica Airbus Helicopters de la Ghimbav va ansambla în jur de 15 elicoptere H215 pe an.

 În prezent, în unitatea Airbus din Ghimbav lucrează peste 160 de oameni. Circa 75% din elicopterele pe care Airbus Helicopters le repară şi modernizează la Ghimbav sunt din străinătate.

Airbus Helicopters este o divizie a Airbus Group, gigant cu afaceri de 64 miliarde de euro anual. Airbus Helicopters a avut în 2015 venituri de 6,8 miliarde de euro. Compania este numărul unu la nivel mondial în industria producătoare de elicoptere şi are circa 23.000 de angajaţi la nivel global.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO