ZF 24

Premierul Tudose spune că de ROBOR trebuie să aibă grijă Isărescu: Ce se întâmplă pe bănci, eu cred că puteţi să îl întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii

Premierul Tudose spune că de ROBOR trebuie să aibă...

Autor: Gabriel Pecheanu, Mediafax

17.11.2017, 17:31 1551

”La preluarea mandatului s-a spus că o să capotăm la sfârşitul lui august, că nu o să mai avem bani de salarii. Apoi toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că va veni şi răzbunarea. ROBOR-ul nu avea cum să mai scadă. A atins un minim istoric ROBORul în România. Nu avea decât să crească. Ce se întâmplă pe segmentul bancar, eu cred că puteţi să-l întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al BNR, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii”, a declarat Mihai Tudose.

ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou, vineri, la 2,18% - un maxim al ultimilor trei ani, iar la celelalte scadenţe (de la overnight la 12 luni) a avut creşteri pe linie, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,29%, de la 2,19% cât fusese cotat joi, 16 noiembrie.

ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,31%, de la 2,22%.
La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%, iar din septembrie a început să urce, trecând pragul de 1%, apoi în 15 noiembrie a trecut şi pragul de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO