ZF 24

Producatorii romani pot importa cereale fara taxe din afara UE, de saptamana viitoare

04.01.2008, 17:51 13

Producatorii romani vor putea importa, de saptamana viitoare, cereale din afara UE, fara taxe vamale, odata cu intrarea in vigoare a unei decizii a Consiliului Uniunii Europene de suspendare a taxelor de import pentru cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, mei si hrisca (grau negru), informeaza Mediafax.

Consiliul a decis suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat in Jurnalul Oficial pe 4 ianuarie, urmand sa intre in vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie.

Taxele sunt suspendate pana la sfarsitul anului comercial 2007-2008, adica pana la 30 iunie 2008.

Comisia poate insa sa reintroduca taxele, in cazul in care pretul FOB (Free on Board - "liber la bord" este pretul marfii la iesirea din tara exportatoare, care include cheltuielile si taxele de transport - n.r.) din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scadea sub un anumit prag, se arata in regulamentul Consiliului.

Masura de suspendare a taxelor de import, propusa de CE in luna noiembrie a anului trecut, este un raspuns la situatia dificila de pe piata europeana si mondiala a cerealelor.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO