ZF 24

Seful ALICO Pensii: Repartizarea aleatorie a clientilor ar trebui sa se faca in functie de randamentele fondurilor

28.12.2009, 10:04 99

Mihai Coca-Cozma, directorul general al ALICO Pensii Private(fosta AIG Pensii), spune ca repartizarea aleatorie a clientilorcare nu si-au ales un fond de pensii private obligatorii (pilonulII) ar trebui sa se faca in functie de randamentele fondurilor, nude cota de piata a acestora.

Recent, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private aschimbat regulile cu privire la repartizarea aleatorie, de la 1ianuarie 2010 urmand sa fie excluse - timp de doi ani - din aceastaprocedura fondurile cu o cota de piata mai mare de 20%, ceea ceinseamna ca fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac Pensiinu vor mai primi clienti prin "loterie". La repartizarea aleatorieajung angajatii cu varste de sub 35 de ani care nu isi aleg fondulde pensii la care vor sa contribuie in primele patru luni de laangajarea la primul loc de munca.

"Nu este corect sa schimbi regulile acum, pentru ca multiadministratori au investit mai mult si au platit comisioane maimari agentilor de marketing tocmai pentru a avea o cota de piatamai mare si a atrage astfel mai multi participanti din repartizareaaleatorie. Daca ar fi sa schimbam regulile, mai corect ar fi sarepartizam participantii proportional cu randamentul fondurilor",afirma Coca-Cozma.

In 2009 fondurile au primit circa 330.000 de clienti noi prinrepartizare aleatorie. In prezent peste 4,8 milioane de angajatiparticipa la sistemul de pensii private obligatorii. Contributialunara a acestora este de 2% din veniturile salariale si se scadedin suma care merge catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24