ZF 24

Spirtul sanitar: Poate fi el dezinfectant pentru coronavirus sau nu?

Spirtul sanitar: Poate fi el dezinfectant pentru...

Autor: Miruna Diaconu

13.03.2020, 17:47 649

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti a spus recent într-o emisiune televizată că spirtul nu este bun pentru dezinfectarea mâinilor şi suprafeţelor, astfel nu are niciun efect împotriva coronavirusului. Singurele substanţe care ar avea efect dezinfectant sunt cele pe bază de alcool care sunt şi biocide ( , de asemenea şi cele pe bază de clor, dar nu clorhexidina, un tip de antiseptic folosit pentru combaterea agenţilor bacterieni, utilizat în produsele de apă de gură.

“Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar care să fie biocide. Spirtul nu este biocid. Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. ”, spune Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, într-o emisiune televizată.

În combaterea acestei idei vine Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El spune că alcoolul sanitar este dezinfectant şi poate fi folosit pentru inactivarea oricărui microorganism, inclusive pentru curăţarea coronavirusului.

„Alcoolul sanitar e dezinfectat. El e folosit pentru dezinfecţia unor suprafeţe. Nu putem să spunem că nu are niciun efect, pentru că spirtul are un efect dezinfectat. Concentraţia optimă e 70%. Utilizarea lui ca antiseptic nu prea mai e recomandată. O soluţie diluată corespunzător e suficientă pentru inactivarea oricărui microorganism care e patogen, inclusiv pentru curăţarea acestui coronavirus”, spune Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

Biocidele sunt substanţele active care au scopul de a distruge orice organism sau microorganism prin mijloace chimice sau biologice. În Registrul Naţional al Produselor Biocide din ianuarie 2020, alcoolul sanitar (sub diferite denumiri) se află pe primul loc în lista biocidelor, cu o substanţă activă numită ethanol şi cu o concentraţie de 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO