ZF 24

Thiel, Bezos şi Zuckerberg se alătură febrei vânzărilor de acţiuni de sute de milioane de dolari din acest trimestru, semn că pieţe bursiere ar putea atinge apogeul

Thiel, Bezos şi Zuckerberg se alătură febrei...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.03.2024, 15:26 5387

Peter Thiel, Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg se află în fruntea valului uriaş de vânzări de acţiuni din acest trimestru, semn că exuberanţa recentă a pieţei bursiere ar putea atinge apogeul, scrie Financial Times.

În timp ce pieţele ating maxime recorduri, raportul dintre vânzările şi cumpărările de acţiuni ale persoanelor din interiorul corporaţiilor se află la cel mai ridicat nivel înregistrat din primul trimestru al anului 2021, potrivit Verity LLC, care urmăreşte dezvăluirile privind tranzacţiile cu informaţii privilegiate.

Vânzările de acţiuni la începutul unui an calendaristic sunt normale, cererea reţinută la începutul anului 2024 fiind exacerbată de acţionarii care au evitat vânzările anul trecut din cauza evaluărilor scăzute ale companiilor.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că avântul de curând înregistrat poate reprezenta un indicator al faptului că o recentă perioadă de creştere în domeniul tehnologiei, alimentată de entuziasmul provocat de ascensiunea inteligenţei artificiale generative, este pe cale să se stingă.

Majoritatea marilor vânzări de acţiuni din acest trimestru au venit din partea directorilor din domeniul tehnologiei. Thiel, cofondator al grupului de analiză a datelor Palantir, a vândut acţiuni în valoare de 175 de milioane de dolari în această lună, potrivit informaţiilor de reglementare, cea mai mare vânzare a sa de când a descărcat 504,8 milioane de dolari din acţiunile companiei în februarie 2021.

Fondatorul Amazon, Bezos, a vândut în februarie 50 de milioane de acţiuni în valoare de 8,5 miliarde de dolari la grupul de comerţ electronic. Andy Jassy, directorul executiv al Amazon, a vândut acţiuni în valoare de 21,1mn de dolari în acest an, faţă de 23,6mn de dolari în 2022 şi 2023 la un loc.

Zuckerberg, directorul executiv al Meta, a vândut milioane de dolari din acţiunile companiei timp de ani de zile. Cu toate aceatea, Zuckerberg a intensificat vânzările în acest an, când acţiunile sale au atins maxime istorice. La începutul lunii februarie, el a vândut 291.000 de acţiuni pentru 135 de milioane de dolari, prima sa vânzare de această anvergură înregistrată din noiembrie 2021. El deţine în continuare 13,5% din acţiunile în circulaţie ale companiei, ceea ce îl face cel mai mare acţionar al acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO