ZF 24

Top 10 evenimente în sectorul de lemn şi mobilă: un an măcinat de scandaluri de retrocedări ilegale, dar în care cele mai mari rulaje se fac la export

Prelucrarea lemnului este un business de 12,5 mld. lei, care vine în continua­rea celui de exploatare (care se ridică la4,86 mld. lei).

Autor: Ioana David

15.12.2014, 14:41 590

Lemnul şi mobila, un sector cu un rulaj anual de aproape 30 mld. lei (7 mld. euro), a fost zguduit anul acesta de un scandal al retrocedărilor ilegale de păduri, în care au fost implicaţi oameni politici cu influenţă, însă afacerile companiilor din domeniu au continuat să se majoreze. După jumătatea anului, primele 10 firme din topul prelucrării lemnului îşi majoraseră businessul, în timp ce retailerii de mobilă au consemnat revenirea pe plus pentru prima dată după izbucnirea crizei. Exporturile au reprezentat motorul de creştere atât pentru industria de prelucrare, cât şi pentru producţia de mobilă, la fel cum s-a întâmplat şi în anii anteriori. În 2014, principalii retaileri de mobilă - IKEA şi Mobexpert - au mutat lupta pentru clienţi în online, în timp ce noi magazine se lasă aşteptate. Singurii care au îndrăznit să se extindă au fost Lemet şi Casa Rusu.

Retrocedări ilegale de păduri aduc un cutremur în lumea politică

Retrocedările de păduri au ajuns în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au deschis mai multe dosare, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Bacău, unde o suprafaţă de 43.000 de hectare ar fi fost retrocedată ilegal. Acest dosar a adus un cutremur în lumea politică deoarece a dus la arestarea unor influenţi oameni politici.

În acest dosar au fost arestaţi preventiv, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fostul deputat PSD Viorel Hreben­ciuc, fiul acestuia, Andrei Hreben­ciuc, şi Paltin Sturdza, benefi­ciarul celor peste 43.000 de hec­tare de pădure, alături de depu­tatul Ioan Adam.

Un alt dosar vizează o suprafaţa de 5.000 de hectare de pădure în Buzău. În acest dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş au fost arestaţi, în timp ce un angajat al Romsilva este cercetat sub control judiciar.

În ultimii 25 de ani, fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului (şi care este administrat de Romsilva) s-a înjumătăţit, ajungând la aproximativ 3 milioane de hectare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO