ZF 24

Topul băncilor la finalul lunii septembrie: cine a crescut pe o piaţă în stagnare

Topul băncilor la finalul lunii septembrie: cine a...

Autor: Ciprian Botea, Liviu Popescu

10.12.2014, 00:08 7791

Cele mai mari cinci bănci locale aveau la finalul lunii septembrie o cotă de piaţă cumulată de 55%, echivalentul unui volum de active de 193 miliarde de lei (44 mld. euro), arată datele agregate de ZF.

BCR s-a menţinut pe prima poziţie în sistemul bancar, cu active de 61 miliarde de lei (circa 14 mld. euro). Banca are o cotă de piaţă confortabilă de 17,5%, dar în ultimii şase ani a pierdut 2,5 puncte procentuale din cotă. Stocul de credite, care reprezintă peste jumătate din active, a scăzut pe fondul vânzărilor slabe şi al curăţării bilanţului de credite neperformante.

Şi BRD, a doua bancă în funcţie de activele deţinute, a pierdut cotă de piaţă în criză şi a ajuns la sub 13% din sistemul bancar. Cota de piaţă a băncii controlate de grupul francez Société Générale ajungea la aproape 16% în decembrie 2008. BRD administra la finalul lunii septembrie active de circa 44 miliarde de lei.

Astfel, dintre băncile aflate pe podium, doar Banca Transilvania şi-a majorat volumul activelor administrate şi a atins un nivel de 34 miliarde de lei. Creşterea faţă de septembrie anul trecut este de 6%. Banca a încheiat luna septembrie cu o cotă de piaţă de 9,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO