ZF 24

Turcia opreste livrarile de gaze naturale catre Grecia

09.01.2008, 15:43 18

Turcia a oprit livrarile de gaze naturale din Azerbaidjan catre Grecia, in contextul in care Iranul a suspendat furnizarile catre piata turca, a declarat un oficial al Ministerului Energiei, citat de Reuters.

Iranul, unul dintre principalii furnizori de gaze naturale ai Ankarei, a oprit luni livrarile catre Turcia, sustinand ca intreruperea este cauzata de temperaturile scazute si de oprirea furnizarilor din Turkmenistan.

Consumul zilnic de gaze in Turcia a scazut la 124 de milioane de metri cubi, de la 142 milioane de metri cubi, in urma adoptarii unor masuri urgente din cauza opririi livrarilor de gaze iraniene.

"Incepand cu ieri (n.r. marti), producatorii de electricitate care utilizau gaze naturale si aveau posibilitatea folosirii unei surse alternative de combustibil, au facut acest lucru, in timp ce altii au implementat anumite reduceri. In acest context, nu exista nici o problema in productia de energie", a afirmat oficialul turc.

El a adaugat ca s-a ajuns la un acord cu Grecia, pentru a compensa reducerea cantitatii de gaze disponibile in urmatoarele zile.

Prima livrare de gaze naturale destinate compensarii efectelor intruperii va fi efectuata din Turcia pe data de 14 ianuarie, iar discutiile vor continua pentru realizarea de achizitii viitoare pe piata la vedere.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO