ZF 24

Tyr Capital Partners, unul dintre cele mai importante fonduri speculative din industria cripto, a fost acuzat de gestionare defectuoasă în disputa privind FTX. Un procuror elveţian a percheziţionat firma în august anul trecut, în urma unei plângeri a investitorului TGT

Tyr Capital Partners, unul dintre cele mai importante...

Autor: Andrei Şerbănescu

20.02.2024, 14:54 64

Una dintre cele mai importante firme de fonduri speculative din industria criptomonedelor a fost acuzată de gestionare defectuoasă „de tip criminal" şi a fost percheziţionată de un procuror elveţian, în cadrul unei dispute cu un investitor în legătură cu pierderile suferite în urma prăbuşirii bursei de criptomonede FTX, scrie Financial Times.

Tyr Capital Partners, cu sediul la Geneva, este acuzată că a ignorat o limită internă de risc, alături de avertismentele investitorilor cu privire la expunerea sa la FTX, potrivit documentelor juridice depuse în Insulele Cayman de către un investitor şi consultate de Financial Times. 

Acţiunea a fost demarată de TGT, un fond care a investit cu Tyr şi care încearcă acum să lichideze portofoliul şi să preia controlul activelor rămase, inclusiv o creanţă de 22 de milioane de dolari împotriva FTX.

Tyr - care neagă acuzaţiile aduse împotriva sa de TGT - este condusă de Edouard Hindi, fostul şef al departamentului de tranzacţionare în domeniul energiei al Deutsche Bank, şi Olivier Trombert, fost şef al biroului de opţiuni energetice al Société Générale.

TGT susţine în dosar că şi-a exprimat îngrijorarea faţă de Tyr şi de acţiunile directororului de investiţii Hindi, cu privire la sănătatea financiară a FTX între 7 şi 10 noiembrie 2022, în zilele care au precedat prăbuşirea bursei lui Sam Bankman-Fried. Cu toate acestea, Tyr a încercat să îşi retragă activele din FTX doar în jurul datei de 11 noiembrie, ziua în care bursa a depus cererea de faliment, potrivit dosarului.

TGT a depus, de asemenea, o plângere penală împotriva bursei Tyr la procurorul din Geneva în aprilie anul trecut, solicitând o „razie urgentă" în birourile administratorului de fonduri. 

Percheziţia, în cadrul căreia procurorul a confiscat mai multe documente, a avut loc la 17 august anul trecut, potrivit unei persoane familiarizate cu detaliile. Hindi a fost solicitat să se prezinte în faţa procurorului în calitate de aşa-numită persoană care furnizează informaţii - un statut între martor şi acuzat - potrivit dosarului depus în Insulele Cayman.

„Procedura este încă în curs de desfăşurare", a declarat un purtător de cuvânt al procurorului din Geneva.

O persoană apropiată companiei Tyr a declarat că Hindi nu a fost citat, dar că bursa a cerut o întâlnire cu procurorul „la câteva zile" după ce a avut loc percheziţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO