ZF 24

Voinea, ministrul Bugetului: Este o încetinire a ritmului de creştere economică, nu o scădere. Este ca şi când ai merge cu maşina cu 130 km pe oră şi acum ai încetini la 100. Dar tot înainte mergem

Voinea, ministrul Bugetului: Este o încetinire a...

Autor: Cristian Hostiuc

14.08.2014, 10:24 1710
Liviu Voinea, ministrul Bugetului, recunoaşte că rezultatele economice din T2 sunt sub aşteptări, dar susţine că sunt în buget şi că creşterea economică de 2,8% prognozată pentru acest an poate fi atinsă, întrucât în acest moment există un spaţiu fiscal (sunt bani) pentru creşterea cheltuielilor publice.
 
”La rectificare noi avem o creştere economică de 2,8% pe tot anul, iar rezultatul din semestrul doi de 2,4% este în ţintă. Este o încetinire a ritmului de creştere economică, nu o scădere. Este ca şi când ai merge cu maşina cu 130 km/h şi acum ai încetini la 100. Dar tot înainte mergem”, a declarat Liviu Voinea.

Scădere neaşteptată a economiei în trimestrul al doilea ”Datele sunt mult sub aşteptări, ceea ce arată că performanţa economică s-a deteriorat foarte tare”

El spune că trebuie să ne uităm şi la Europa, unde creşterea economică este destul de slabă. ”Noi suntem bine din acest punct de vedere, dacă ne comparăm cu ce se întâmplă în Europa, dar din păcate suntem sub potenţialul nostru”.

Ce s-a întâmplat în trimestrul doi de am avut o scădere economică faţă de T1 %? ”A fost agricultura, efectul de bază, iar construcţiile, atât cele publice, cât şi cele private, au avut o contribuţie negativă”.

El spune că în semestrul doi există premise pentru o creştere economică mai ridicată, având în vedere că ”avem spaţiu fiscal”.

”Deficitul la şapte luni este de 0,27% din PIB şi ne oferă pentru ultimele cinci luni din an un spaţiu pentru creşterea cheltuielilor publice. În construcţii se lucrează vara, iar acest lucru se va vedea. De asemenea, creşterea salariului minim de la 1 iulie va susţine consumul, iar scăderea impozitului pe profitul reinvestit va duce la investiţii”, a menţionat ministrul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO