ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Adriana Szekely, Timlactagro: „Trebuie să existe o bună corelare între colectare, depozitare şi procesare şi apoi să ne gândim la vânzare. Degeaba facem doar ferme care produc materie primă şi o vând la un preţ mic“

01.02.2021, 19:15 Autor: Florentina Niţu

Adriana Szekely, preşedinte al coo­perativei Timlactagro din judeţul Timiş, consideră că fermierii români ar trebui să se focuseze pe integrare, astfel încât să aducă valoare adăugată în companii, prin transformarea materiei prime în produs finit, mai ales că în prezent să găseşte finanţare pentru procesare.

„Cred că trebuie să existe o bună corelare între colectare, depozitare şi procesare şi apoi să ne gândim la vânzare. Degeaba facem doar ferme care produc materie primă şi o vând la un preţ mic. Noi, fermierii, prin cooperative şi uniuni de cooperative, trebuie să mergem să le spunem autorităţilor de ce avem nevoie să ne fie mai uşor, pentru că cei de la Ministerul Agriculturii, chiar dacă vor să facă ceva, nu au realitatea din teren”, a spus Adriana Szekely. Ea a fost prezentă la video­conferinţa ZF BT Agropower „Agri­cultura în 2020 şi premise pentru 2021”. Ziarul Financiar a început o serie de videocon­ferinţe, săptămânală, dedicată agrobusi­nessului, susţinută de Banca Transil­vania. Emisiunile au loc în fiecare zi de luni de la ora 10:00 pe site-ul Ziarului Financiar şi pagina de Facebook.

Adriana Szekely, de profesie jurist, a început în agricultură în 2006, atunci când împreună cu soţul său au hotărât să lase în urmă joburile din oraşul Timişoara şi să se mute în satul natal, Bucovăţ, să facă o fermă de bovine.

În prezent, cooperativa agricolă Timlactagro, pe care Adriana Szekely o conduce, este formată din 24 de ferme, mici şi de mijloc, iar cumulat membrii cooperatori au un efectiv de circa 4.000 de capete de bovine şi aproape 4.000 de hectare cultivate cu cereale.

„Procesăm o cantitate relativ redusă faţă de cât fac membrii noştri, 10% din laptele produs, în fabrica noastră, dar avem parteneriate cu alţi doi procesatori mari din România. Anul trecut, am avut o creştere de 400% a online-ului, comenzile au crescut de la 30 pe zi la peste 100, şi am observat orientarea clienţilor către magazinele micuţe, de lângă locuinţă”, spune Szekely.

Astfel, compania a accesat un credit prin programul IMM Invest şi acum au în derulare un proiect de modernizare a fabricii să mărească capacitatea. „Sperăm că 2021 va fi un an mai bun, vrem să convingem mai mulţi fermieri că e necesară asocierea.”

Cooperativa agricolă Timlactagro din Timiş a avut în 2019 o cifră de afaceri de 15,6 milioane de lei.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny