ZF Agrobusiness

ZF Agropower 2021. Mihai Haraga, proprietarul Semtop din Iaşi, specializat în producţia de seminţe, a investit 17 mil. euro pentru a amenaja cu sisteme noi de irigaţii 7.000 de hectare

10.02.2021, 08:30 Autor: Florentina Niţu

„Lucrez de 30 de ani în agricultură şi se vede că avem foarte mult de învăţat în continuare. Nu mai seamănă un an cu altul, în fiecare an avem lucruri noi de făcut.“

Mihai Haraga, proprietarul şi preşe­dintele Semtop, business specializat în producţia de seminţe, a investit până în prezent 17 milioane de euro, din fonduri proprii, pentru a amenaja cu sisteme noi de irigaţii 7.000 de hectare, aproape 90% din suprafaţa totală pe care o exploatează grupul de firme din judeţul Iaşi.

„Din cele 8.000 de hectare pe care le exploatăm în cadrul grupului, 7.000 de hectare le avem amenajate cu sisteme noi de irigaţii, cu ajutorul cărora am reuşit să ne atingem producţiile planificate la majoritatea hibrizilor de porumb şi de floarea-soarelui pe care i-am avut în producţiile de sămânţă. Fără irigaţii nu am fi reuşit să ne atingem obiectivele, aşa cum s-a întâmplat în cazul mai multor fermieri din zonă, care nu au avut acces la irigaţii“, a spus Mihai Haraga în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.

El susţine că judeţul Iaşi a fost puternic afectat de secetă şi 2020 a fost un an foarte dificil pentru agricultură şi „am muncit mai mult decât în oricare an dinainte“. Fermierul afirmă că a fost nevoit să facă opt udări pentru culturile seminciere, iar o udare l-a costat 400-500 de lei/hectar, ceea ce înseamnă cheltuieli de peste 25 mil. lei, potrivit calculelor ZF.

Seceta de anul trecut a scos, din nou, la iveală nevoia acută de irigaţii a României, fără de care în anii dificili fermierii nu îşi pot salva producţiile. Un sistem de irigaţii nou necesită o inves­tiţie între 2.000 şi 4.500 de euro/hectar, banii pe care fermierii mici, cu până în 50 de hectare nu îi pot pune la bătaie, astfel că aşteaptă sprijin din partea statului.

Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, a anunţat anul trecut investiţii în infrastructura de irigaţii de circa 6,5 miliarde de euro. „Este o sumă importantă, dar nu este suficientă să irigăm, din nou, măcar suprafaţa pe care am irigat-o în perioada comu­nistă“, explică Haraga. „România are o experienţă foarte mare în irigaţii, iar în perioada co­munistă noi am irigat între 2,5 şi 3 mi­lioane de hectare anual, dar la vremea aceea aveam şi apă pe cale naturală şi repartiţia precipitaţiilor era bună pe parcursul perioadei de vegetaţie. Sistemul de irigaţii era un factor care asigura cantitatea optimă“, adaugă proprietarul Semtop.

El consideră că irigaţiile sunt o problemă de interes naţional şi investiţiile în irigaţii trebuie încurajate şi susţinute de stat, adăugând că fără irigaţii e un risc imens să investeşti, mai ales în culturi seminciere. „Cu actualele costuri ale energiei pentru a uda nu ai cum să fii competitiv cu alţii care nu fac culturi de consum în care marja e extrem de mică.“

Antreprenorul menţionează că sunt bani pentru investiţii, dar şi birocraţia este excesivă şi frânzează iniţiativele oamenilor de afaceri din agrobusiness. Pintr-un program cu obiective clare, subvenţionat 100% din fonduri europene şi guvernamentale, el crede că în zece ani România ar putea avea irigaţii care să fcţioneze pe 3 milioane de hectare.

„Câte miliarde de euro au pierdut fermierii care ar fi putut iriga, daca sistemele de irigaţii ar fi funcţionat? Este o sumă mult mai mare decât ar fi costat investiţiile să punem în funcţionare irigaţiile şi pentru a furniza apă graturită la plantă, nu la pompă“, menţionează el.

Reprezentantul Semtop mai spune că apa poate fi conservată cu ajutorul perdelelor forestiere. „Într-o fermă avem perdele forestiere şi influenţa lor se vede, mai ales în producţia de sămânţă, pentru că ne ajută la izolarea loturilor seminciere. De altfel, noi nivelăm din toamnă toate terenurile şi primăvară facem un set minimum de lucrări să conservăm apa.“

Mihai Haraga a lucrat mai mult de 15 ani pentru Monsanto, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de sămânţă pentru porumb şi rapiţă, dar şi de erbicide. Ultima funcţie ocupată în cadrul Monsanto a fost cea de field production manager în zona centrală şi de est a Europei, conform informaţiilor de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

El a fondat grupul Semtop în 2012. Compania Agricola 96 Ţigănaşi, în care este acţionar majoritar (60%), a avut în 2019 o cifră de afaceri de 62 mil. lei, compania Integrasem (acţionar – 75%) a avut venituri de 42,5 mil. lei, Semconsult Top (acţionar – 85%) a avut venituri de 37,8 mil. lei, iar Semtop IFN (acţionar – 5%) nu are datele din bilanţ delcarate, potrivit Confidas.ro, platformă de analiză a riscului financiar al companiilor.

„Lucrez de 30 de ani în agricultură şi se vede că avem foarte mult de învăţat în continuare. Nu mai seamănă un an cu altul, în fiecare an avem lucruri noi de făcut“, a conchis antreprenorul.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny