Ioana Gherghel şi Corina Bozgan au deschis anul trecut porţile HOF Hărman, un punct gastronomic local unde au reuşit să aducă la viaţă atât o gospodărie săsească din 1856, cât şi reţele vechi transilvănene pentru care folosesc doar ingrediente locale.
„Am plecat de la două nevoi, de la nevoia primară de a mânca sănătos şi de la nevoia de a respecta şi a păstra ceea ce trecutul ne-a lăsat moştenire. Şi aici mă refer la tradiţii, obiceiuri, reţete culinare etc. Plecând de la aceste nevoi şi de la experienţele de călătorie din lumea largă, s-a creionat ideea unui hoff, unei gospodării tradiţionale“, a povestit Ioana Gherghel în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Penny. Cele două antreprenoare au renovat casa din 1856 şi au păstrat elementele săseşti.
„Porţile noastre sunt deschise în principal turiştilor străini care vin şi au o experienţă culinară inedită. Practic avem o gospodărie ţărănească în adevăratul sens al cuvântului. Adică avem o mică grădină de legume, o mică livadă de pomi fructiferi. Am reuşit să reconstituim o grădină de arbuşti de fructe specifice gospodăriilor săseşti. Avem şi păsări, iepuri şi bineînţeles dotarea tehnică“, a mai povestit Ioana Gherghel.
La HOFF Hărman au păstrat elementele caselor tradiţionale săseşti, astfel că gospodăria arată ca o cetate, fiind cunoscută tendinţa saşilor de a ţine cont de siguranţă şi intimitate atunci când vine vorba despre construcţia unei locuinţe.
„Poate la început ne-am focusat mai mult pe partea de legume, dar ulterior am intrat puternic, ca să zic aşa, în partea de gastronomie. Suntem culegătoare de reţete vechi transilvănene, de reţete culinare. Atât eu cât şi asociata mea, colaborăm extraordinar de bine cu comunitatea săsească şi practic încercăm tot timpul să aducem la lumină reţete vechi săseşti, care au la baze şi evenimente istorice petrecute în Hărman, de exemplu“.
Odată cu deschiderea punctului gastronomic, Ioana Gherghel spune că a descoperit foarte mulţi producători, oameni care s-au implicat foarte mult în dezvoltarea comunităţii locale.
„Lucrăm cu producători care sunt furnizorii noştri de brânzeturi, noi nefiind crescători de animale, furnizori de pe partea de produse de carmangerie, dar şi de fructe de pădure, produse de băcănie. Noi facem pâinea la noi, dar produsele de patiserie le luăm de la alţi producători. Cu fiecare masă servită, noi aducem pe tapet ceea ce le oferă şi ceilalţi din comunitate“.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE