ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Feuzi Ismail, acţionar al fabricii de dulciuri Sultan Prodexim: „Un investitor are nevoie de bani ieri, nu mâine. Dacă alt investitor din afara ţării are ideea ta şi bani şi vine să o implementeze în România, afacerea la care te-ai gândit dispare“

20.09.2022, 00:06 Autor: Florentina Niţu

Orice investiţie făcută de oamenii de afaceri din România cu cofinanţare europeană sau guvernamentală are întârzieri faţă de planul iniţial, astfel că dacă antreprenorii vor să prindă oportunitatea trebuie să se împrumute la bănci, susţine Feuzi Ismail, care a dezvoltat alături de fratele său Sinan Ismail în 1994 fabrica de dulciuri tradiţionale tătăreşti şi turceşti Sultan Prodexim din Medgidia, judeţul Constanţa.

„Se pare că în România orice investiţie cu bani publici sau europeni trebuie să întârzie, iar oportunitatea dispare şi apoi vin autorităţile care zic «ia banii», iar tu te întrebi ce să mai faci cu ei. Un investitor are nevoie de bani ieri, nu mâine, pentru că dacă a constatat că există o oportunitate, toate motoarele din creier funcţionează la capacitate maximă şi încearcă să găsească rezolvări pentru a face investiţia şi a fi pe piaţă. Dacă alt investitor din afara ţării are ideea ta şi bani şi vine să o implementeze în România, afacerea la care te-ai gândit dispare“, a spus Feuzi Ismail, acţionar al Sultan Prodexim, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Astfel, el spune că împrumuturile bancare devin soluţia cea mai rapidă pentru a prinde „trenul“ cu oportunitatea.

Feuzi Ismail a adăugat că în cei 28 de ani de activitate ai companiei, în fiecare an au fost sume investite în dezvoltare, într-un an mai mult, într-un an mai puţin. Chiar şi anul acesta el menţionează că au fost făcute câteva investiţii, dar nu toate cele bugetate iniţial. „Am participat la programul Agro IMM Invest şi am obţinut bani pentru investiţii. Totodată, am câştigat şi un program cu subvenţionare din fonduri europene, dar după două luni de atunci, banii nu au ajuns încă la noi în cont“, a întărit el idea întârzierii investiţiei.

Fabrica din Medgidia, pornită cu 5 salariaţi, numără acum 60 de angajaţi, iar Feuzi Ismail susţine că s-ar fi dezvoltat mai mult, dacă în România ar fi existat politici coerente şi mai puţină birocraţie. După anii 2000 şi până în anii 2008 – 2009, de criză, compania se apropiase de 100 de salariaţi, conform datelor publice.

În 2020, Sultan Proexim a finalizat o investiţie în energie verde, instalând panouri fotovoltaice pe acoperişul fabricii, pentru a reduce cheltuielile cu energia electrică. „Totodată, datorită acestui lucru şi creşterile de preţ ale produsul finit au fost mai mici în acest an.“

Principalele tipuri de dulciuri pe care le producem Sultan Prodexim sunt fursecuri, nuga, halviţa, rahatul si sărăţelele. Printre planurile de investiţii ale firmei se numără şi dezvoltarea gamei sau intrarea în noi pieţe de desfacere.

„Noi am căutat să luăm mereu materii prime din România, iar asta ne-a afectat într-o măsură, pentru că efectul scumpirii energiei electrice şi a gazelor s-a simţit şi nu am fost pregătiţi noi ca ţară pentru acest lucru. Am crescut puţin preţurile dulciurilor, ne-au scăzut volumele vândute, dar suntem pe linia de plutire“, a mai spus Ismail Feuzi.

În 2021, compania Sultan Proexim a avut o cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei, cu aproape 9% mai mare decât în 2020, fiind cel mai bun rezultat obţinut în istoria sa, arată datele publice. Profitul companiei a fost de 280.000 de lei, cu 60% mai mic decât în anul precedent.

 

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny