ZF Agrobusiness

ZF Agropower. Maxagro din Timiş are în plan investiţii de 5 mil. euro în acest an „Vrem să creştem cu 30% efectivul de animale din ferma noastră“

21.02.2024, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Grupul Maxagro, o afacere antre­pre­no­ri­ală pusă pe picioare acum 30 de ani de fraţii Zifceak şi care astăzi are o su­pra­faţă cultivată de pes­te 10.000 de hectare în ves­tul ţării şi are una dintre cele mai mari ferme de vaci de lapte din Banat, are un buget de investiţii de circa 5 mili­oa­ne de euro în acest an, sumă care va susţine dezvoltarea divi­ziei de zootehnie. „Avem multe pla­nuri, dar unul din ele este să creştem cu 30% efectivul de ani­male din ferma noastră“, a spus Andreea Zifceak, mana­ger al Maxagro Lact, ferma de vaci a familiei Zifceak.

Maxagro are în total 3.000 de cape­te de bovine, dintre care 1.130 de vaci de muls. Maxagro Lact este cea mai ma­re fermă de vaci din Banat şi colec­tează zilnic circa 42.500 de litri pe lapte.

În prezent, Maxagro Lact, divizia de creştere a vacilor de lapte din grupul Maxagro, livrează laptele către Olympus, grup cu capital grec care are o fabrică în judeţul Braşov. Anterior, Maxagro a lucrat cu Simultan, companie cu capital românesc.

Ianco Zifceak, cofondator al Maxagro, spune că anul acesta speră să finalizeze un FNC modern, cu o capacitate de peste 10 tone pe oră şi complet automatizat. „Această investiţie ne va ajuta să creştem producţia medie de lapte în fermă. De asemenea, avem o instalaţie de biogaz, care este integrată cu ferma zootehnică. Aceasta are un MW/h şi trebuie retehnologizată şi modernizată“. De asemenea, compania are în plan deschiderea unui abator ca să realizeze abatorizarea intern. O parte din proiectul de investiţii va fi acoperit din fonduri europene şi restul din surse proprii şi finanţare bancară.

„Anul trecut am avut investiţii de 5 milioane de euro, iar anul acesta cred că tot de la 5 milioane de euro o să ne ne situăm. Deci mergem cumva constant. Tot profitul care îl obţinem, şi nu numai, îl reinvestim în fermă şi când zicem în fermă, nu numai în fermă, inclusiv în genetica animalelor care e foarte importantă“, a punctat Ianco Zifceak. El spune că genetica unei ferme este foarte importantă şi să exemplul fermei Maxagro Lact, care în urmă cu câţiva ani avea o medie de producţie de 30 de litri de lapte/cap de vacă, iar în prezent a ajuns la peste 37 de litri de lapte/vacă. Iar această creştere se vede automat şi în profit.

„Folosim cei mai buni tauri din lume, în mare parte sunt din Statele Unite şi în permanenţă urmărim să crească producţia de lapte şi asta cu tauri care aduc plus valoare. Cei mai buni taur care ne ameliorează producţia de lapte, sănătate animalului şi toate calităţile care trebuie să le aibe o vacă la mus pe lângă să aibă o cantitate mare de lapte să aibă şi o fătare uşoară şi durata ei de viaţă să fie mai îndelungată pentru că s-ar putea să ai o producţie mare de lapte dar vaca să moară la fătare“, a explicat Ianco Zifceak, care adaugă că în cadrul fermei se urmăreşte ca vacile să aibă o fătare uşoară, sănătatea ei în generală să fie bună, dar şi producţia de lapte să crească.

Maxagro are trei linii mari de business: cultura vegetală, adică producţia de cereale, zootehnia şi construcţiile de drumuri. Maxagro Lact a avut în 2022 (ultimele date disponibile) o cifră de afaceri de 32 de milioane de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

O campanie Ziarul Financiar susținută de
Banca Transilvania și Penny