ZF Deschiderea de astăzi

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Lucian Isac, Estinvest: Aş prefera o scădere mai abruptă şi pe volume mari, dar de unde să înceapă cumpărarea. Apetitul scăzut al investitorilor din perioada aceasta mă nelinişteşte

10.05.2022, 07:00 Autor: Eduard Ivanovici

Investitorii de retail, în expectativă până la intrarea în cont a dividendelor ♦ Starea actuală a pieţei de capital, explicată prin războiul ruso-ucrainean şi perioada raportărilor trimestriale

De la începutul anului, Bursa de Valori Bucureşti a scăzut cu 6,5% prin prima indi­celui de referinţă BET, iar lichiditatea pieţei locale de capital a continuat să lase de dorit în ultimele săptămâni, când declinurile s-au accentuat pe majoritatea burselor interna­ţionale.

„Este o perioadă mai puţin fastă. Aş prefera o cădere mai abruptă şi cu volume mari, de unde investitorii să poată începe să cumpere, decât o perioadă precum cea de acum, caracterizată printr-o lichiditate scăzută. Apetitul scăzut al investitorilor mă nelinişteşte în perioada aceasta“, spune Lucian Isac, director general al societăţii de intermediere Estinvest, în timpul emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi din 9 mai. Săptămâna de tranzacţionare a început în teritoriu negativ pentru acţiunile globale, notând aici evoluţiile în scădere ale burselor din Europa, Asia şi Statele Unite, unde dolarul a ajuns la maximul ultimilor aproape 20 de ani prin raport cu mai multe monede.

În contextul actual, investitorii se pregă­tesc de înăsprirea politicilor monetare la nivel global, la care se adaugă incertitudinile legate de războiul din Estul Europei, proble­mele lanţurilor de aprovizionare cu mărfuri şi măsurile de carantină din Republica Populară Chineză.

Conform datelor BVB, indicele BET este pe minus cu 6,5% în 2022. Prin comparaţie, indicele paneuropean Stoxx s-a depreciat cu 13,6% în acelaşi interval de timp, potrivit Yahoo Finance.

„(Raportările financiare la BVB – n. red.) reprezintă categoric un aspect. Pe de altă parte, încă nu au început să intre dividendele. Dividendele care s-au aprobat în adunările generale de la început de an urmează să vină spre finalul acestei luni şi la începutul lunii iunie. Trebuie să facem o distincţie. În momentul acesta, sunt bani în piaţă, instituţionalii autohtoni şi străini având posibilităţi“, adaugă reprezentantul Estinvest. El continuă prin a remarca faptul că şi mediul de retail se află în expectativă în condiţiile în care dividendele nu au ajuns încă în conturile acţionarilor. Pe de altă parte, principalul motiv pentru care piaţa se află sub „zodia“ actuală constă în conflictul armat de la graniţa de nord a României şi viitoarele rezultatele financiare, companiile de la BVB aflându-se în plin sezon de raportări la T1/2022.

„În acest moment, aş miza că perioada următoare va continua cu scăderi nu foarte ample, dar influenţată foarte puternic de ceea ce se întâmplă cu războiul din Ucraina, intervenţiile băncilor centrale, deci sunt mulţi factori. Aş preconiza că scăderile nu se opresc, dar nu neapărat pe volume de amploare“, adaugă Lucian Isac.

 

Alte declaraţii ale brokerului:

Uitându-mă peste raport, am sesizat că sunt două costuri care au făcut diferenţa între T1/2021 şi T1/2022 (la Banca Transilvania – n.r.). Aici mă refer la provizioanele de circa 140 de milioane de lei care, în 2021, au fost anuale, având un efect pozitiv asupra rezultatelor. În trimestrul acesta au fost constituite la un nivel de 101 milioane de lei.

Aşa cum am observat şi la BRD, a crescut contribuţia la fondul de garantare al depozitelor bancare cu câteva zeci de milioane de lei. Astfel încât, ajungem la rezultatul din T1/2021, fiind o politică prudenţială de apreciat, având în vedere contextul geopolitic şi ameninţările care se prefigurează.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent