ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Rareş Mihăilă, fondator, investeştelabursă.ro: M-au impresionat rezultatele Sphera Franchise Group. Iau în considerare o deschidere de poziţie. Cele mai mari deţineri, la Banca Transilvania, Hidroelectrica şi One United Properties

22.11.2023, 00:06 Autor: Eduard Ivanovici

Sezonul de raportări financiare la nouă luni a venit în linie cu aşteptările participanţilor la piaţa românească de capital, reuşind să se remarce emitenţi precum transportatorul de mărfuri Transport Trade Services (TTS), pro­ducătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE) şi Sphera Franchise Group (SFG), operator în sistem de franciză al lanţurilor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, precum şi al restau­rantelor KFC în Italia şi Republica Moldova, spune Rareş Mihăilă, in­vestitor la BVB. „Am fost impre­sio­nat de rezulta­tele Sphera, care a anunţat un rezultat operaţional re­cord pe T3. Rezultatele raportate do­vedesc în continuare că au capacitatea de a-şi optimiza şi eficientiza activitatea“, afirmă Rareş Mihăilă.

„Am înţeles că vor să închidă 12 restaurante Pizza Hut şi să facă o restructurare a businessului a acelei divizii de business, unde raportau de o lungă perioadă pierdere operaţională. Anul viitor îşi propun să o aducă pe profit operaţional. Mă uit în continuare la rapoartele lor şi poate voi deschide o poziţie.“

Fondatorul platformei investeştelabursă.ro a fost invitat la ediţia din 21 noiembrie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

Rareş Mihăilă are în prezent un portofoliu format din aproximativ zece societăţi. Cele mai mari expuneri le are pe Banca Transilvania (20% din totalul deţinerilor), Hidroelectrica (19%) şi One United Properties (15%).

„Rezultatele au fost bune, la nivelul aşteptărilor. Am fost impresionat de rezultatele Purcari; am observat că, începând cu T3, şi-a îmbunătăţit marjele de profitabilitate faţă de prima parte din 2023. Veniturile la nouă luni au crescut cu 26%, iar profitul cu 24%. Au anunţat că s-ar putea să depăşească ce estimau la începutul anului.  Şi TTS a anunţat rezultate la nouă luni în creştere puternică. Veniturile au crescut cu 31%; profitul, în creştere cu 71% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, continuă investitorul.

Privind sectorul financiar-bancar, Rareş Mihăilă notează evoluţia Erste Group (EBS), despre care spune că este instituţia bancară care a oferit cea mai mare surpriză în perioada de raportare la nouă luni din 2023, livrând un profit operaţional record în intervalul iulie-septembrie.

„Chiar dacă nu este atât de urmărită, Erste a avut un an excepţional de bun (...) Am achiziţionat şi acţiuni Hidroelectrica înainte de publicarea rezultatelor pentru că mă aşteptam să fie bune şi au fost, într-adevăr, foarte bune.“

După calculele investitorului, producătorul de energie electrică verde ar distribui anul viitor unul dintre cele mai atractive de la BVB. La preţul actual, randamentul ar ajunge la circa 11%, adaugă Rareş Mihăilă.


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent