ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Investitorii vând din titluri de stat pentru a cumpăra acţiuni la preţuri nemaîntâlnite de 2-3 ani. În octombrie, volatilitatea şi incertitudinea pot rămâne pe buzele investitorilor

04.10.2022, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

În prima ediţie de săptămâna aceasta a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Radu Cojoc, broker al Goldring, unul dintre cei mai activi inter­mediari de la Bursa de Valori Bucureşti, care a discutat despre potenţialul titlurilor de stat, piaţa locală de capital în septembrie, segmentul AeRO şi perspectivele oferite de luna octombrie.

„Vedem că dobânzile nu mai cresc la fel pe aceste instrumente (titlurile de stat Tezaur – n.r.), fiind aproximativ 8% pe ambele emisiuni. Nu ştiu dacă este cea mai bună variantă ca investitorii să iasă din piaţă pentru a intra pe aceste titluri. În ultimele săptămâni, am văzut că randamentele titlurilor de stat care se tranzacţionează în lei au ajuns la un randament anual de 8,6%-8,7%. Posibil ca acele randamente să fi fost oferite şi de faptul că lumea ieşea din titluri pentru a cumpăra companii la discounturi atractive“, spune Radu Cojoc.

Reprezentantul Goldring crede că, dacă piaţa va continua să scadă în luna octombrie, unii investitori ar fi tentaţi să îşi modifice structura portofoliului, reducându-şi astfel ponderea în titluri de stat, în contextul în care unele companii – precum Banca Transilvania (TLV) – afişează preţuri nemaivăzute de aproximativ doi ani.

„Deci putem avea momente bune de acumulat la preţuri pe care nu ni le imaginam acum 2-3 luni. A fost o volatilitate crescută inclusiv pe titlurile de stat, atât cele nou emise, cât şi cele tranzacţionate deja de câteva luni (...) Vedem că, în astfel de momente, fundamente nu mai sunt neapărat urmărite.“

Brokerul consideră că, după o lună septembrie în care indicele BET a pierdut aproape 12%, volatilitatea şi incertitudinea pot rămâne în octombrie pe buzele investitorilor.

„Totuşi, este posibil să mai avem câte un raliu care să mai reducă din pierderi. Nu ştim însă care este minimul pieţei bear“, adaugă Radu Cojoc.

Ce părere are brokerul despre piaţa AeRO, pepiniera segmentul principal al BVB?

„În ultima perioadă, am văzut o scădere foarte mare a lichidităţii pe piaţa AeRO. Nici rezultatele financiare nu au îmbunătăţit foarte mult situaţia, am văzut multe companii care nu au livrat conform aşteptărilor. De aceea, am văzut scăderi abrupte pe unii emitenţi, lipsa de lichiditate amplificând aceste mişcări. Pe acest final de an, sunt de urmărit emitenţii care reuşesc să îşi menţină lichiditatea crescută şi intenţionează să treacă pe segmentul principal. Aici ar fi Arobs, SafeTech, chiar şi Simtel.“

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent