ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Marcel Murgoci, Estinvest: Probabil că majoritatea investitorilor vor subscrie în ultimele două-trei zile ale ofertei Agricover. Este un test important pentru piaţă

11.05.2023, 00:05 Autor: Tibi Oprea

♦ Brokerul spune să fim atenţi şi la detaliile listării Hidroelectrica.

Având în vedere faptul că nu există principiul „primul venit, primul servit“ sau reduceri de preţ în primele zile ale ofertei Agricover Holding, una dintre cele mai cunoscute afaceri din agrobusiness şi ceea ce ar urma să fie cea mai mare companie din agricultură de la Bursa de la Bucureşti, cea mai mare parte a subscrierilor ar putea avea loc în ultimele zile ale IPO-ului – 15 şi 16 mai.

„Probabil că majoritatea vor subscrie în ultimele două-trei zile ale ofertei. Este un test important pentru piaţă, mai ales că vine înaintea unei oferte mai mari, cea a Hidroelectrica. Cred că sunt făcute calcule şi în această direcţie, există dorinţa poate şi din partea lor ca cei care subscriu să gândească investiţia pe un termen nu foarte scurt“, spune Marcel Murgoci, director de tran­zacţionare al Estinvest, în emisiunea ZF Deschiderea de astăzi din 10 mai 2023. Până pe 16 mai, are loc cea mai mare ofertă de listare a unei companii pe o bursă din Europa Centrală şi de Est de după începerea războiului din Ucraina, într-o tranzacţie potenţială de aproape 80 de milioane de euro.

Listarea Agricover Holding este un test pentru Bursa de Valori Bucureşti, atât pentru investitori, cât şi pentru emitent, de a absorbi oferta de listare a unei companii care dezgheaţă piaţa marilor IPO-uri din regiune din ultimii doi ani.

Spre comparaţie, potrivit datelor transmise de PwC la solicitarea ZF, cele 22 de companii care au intrat la tranzacţionare în 2022 pe bursele din Europa de Est, în Polonia, Cehia, Bulgaria, Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, au strâns abia 100 mil. euro într-un climat extrem de tensionat mai ales pentru economiile care se înveci?nează sau sunt în imediata apropiere a zonei de conflinct.

Cu o evaluare de 1 mld. lei, adică de 12 ori faţă de profitul net din 2022 şi de 0,43 ori faţă de venituri, o marjă de profit de 3,6%, aproximativ 520 de angajaţi, active de 3,6 mld. lei şi datorii de 3 mld. lei, holdingul Agricover (simbol bursier AGV) derulează până pe 16 mai o ofertă de vânzare de acţiuni prin care vrea să atragă 416 mil. lei de la investitori. Listarea constă atât în vânzarea de acţiuni din partea celor doi acţionari vânzători – antreprenorul Jabbar Kanani şi BERD – cât şi într-o majorare de capital prin emisiune de acţiuni noi.

„Este o companie care a livrat până acum şi promite în continuare date financiare bune, în creştere. Având în vedere că se listează pe piaţa reglementată, este un plus pentru investitori şi o vor avea în calcul cu privire la o viitoare achiziţie în portofoliu. Este clar că acest lucru se va întâmpla, poate nu la ofertă, poate nu în primele zile de listare, dar în timp lucrurile s-ar putea să ia o altă turnură”, adaugă Marcel Murgoci.

 

Ce a mai declarat Marcel Murgoci în timpul emisiunii:

Despre lichiditate

Lichiditatea nu este una tocmai îmbucurătoare. Începutul acestei luni a fost unul mai timid din acest punct de vedere. Probabil odată cu apariţia rezultatelor financiare aferente T1/2023, s-ar putea să asistăm la o creştere a lichidităţii pe unii emitenţi. S-a întâmplat asta în cazul acţiunilor Băncii Transilvania. Acţiunea a ţinut topul lichidităţii, a avut o volatilitate ridicată şi a fost în atenţia investitorilor.

Se tranzacţionează mai precaut. În momentul de faţă investitorii probabil că încă sunt sub impactul altor comentarii referitoare la evoluţia economiei de anul acesta. Probabil se uită şi la evenimentele din afară, care au fost destul de tulburi, mai ales pe piaţa americană. La noi nu a fost această tendinţă, dar i-a făcut să fie un pic mai vigilenţă. Odată cu apariţia rezultatelor financiar pe primul trimestru, probabil că lucrurile vor sta altfel. Vom vedea asta mai ales în ziua de vineri.

La ce să fim atenţi

Trecem printr-o perioadă cu multe raportări financiare şi trebuie să le urmărim. În acelaşi timp, trebuie să ţinem ochii pe aceste date de ex dividend şi de cum dividend, acolo vor exista mişcări pe o acţiune sau alta. Pe de altă parte, să nu uităm de evenimentele externe şi, nu în ultimul rând, să fim atenţi la Hidroelectrica, pentru că există interes foarte mare manifestat de câteva luni.

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe zf.ro, Facebook, YouTube, iar podcastul pe platforma Spotify.

 

 

 

 

 

 

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent