ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Mihai Nedelcu, investitor la BVB: Am încheiat anul trecut cu o creştere de 66% a portofoliului, după un randament negativ în 2022

09.01.2024, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ Deţinerea la Arobs, lichidată ♦ Achiziţiile, realizate la companii precum TTS, Bento şi Digi.

Mihai Nedelcu, investitor la Bursa de Valori Bucureşti, a avut anul trecut un randament al portofoliului de peste două ori mai mare decât evoluţia indicelui de referinţă BET, în creştere cu 32% în 2023, ajungând astfel la o dinamică medie anuală de 24% în ultimul deceniu –  iar asta în contextul în care a încheiat 2022 pe minus, pe fondul unui declin de 11% pentru indicele principal al BVB.

„Am încheiat anul trecut cu un randament de 66% – procentual, este al doilea cel mai bun randament după 2020. Am început să investesc în 2005, apoi m-am oprit când a început criza financiară; am reînceput să investesc mai serios din 2013. În ultimii trei ani şi jumătate mă ocup exclusiv cu investiţiile pe Bursă. (...) Pe un interval de zece ani, am avut un randament de 24% în medie pe an.“

Investitorul a fost invitat la prima ediţie de săptămâna aceasta a ZF Deschiderea de Astăzi, emisiune transmisă zilnic, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Am avut un randament negativ în 2022, deci contează întotdeauna să te ajute şi piaţa“, adaugă el.

Participantul bursier s-a concentrat anul trecut asupra emitenţilor unde a văzut potenţial mare de creştere în trimestrele următoare. De asemenea, faţă de începutul anului, participaţia la Fondul Proprietatea s-a redus gradual pe măsură ce a încasat dividendele de după listarea Hidroelectrica (H2O) şi a participat la răscumpărarea de acţiuni FP din toamnă.

„Mi-am lichidat deţinerea la Arobs, care era destul de mare la început de an. Am redus la SafeTech şi, în schimb, am cumpărat Transport Trade Services. Am achiziţionat pachete mai mici la Bento şi la Digi“, continuă Mihai Nedelcu.

TTS a avut în 2023 cel mai ridicat randament din structura BET, respectiv 136%, adică acţiunile transportatorului de mărfuri pe Dunăre au dublat banii investitorilor, într-un an în care capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB a crescut cu aproape 100 de miliarde de lei. Pe de altă parte, în ultimele 12 luni, acţiunile 2B Intelligent Soft (BENTO) şi Digi Communications (DIGI) s-au apreciat cu 235%, respectiv 29%.

„La TTS am intuit bine evoluţia ulterioară, aşa că a fost o investiţie de succes. Au confirmat două dintre acţiunile pe care aveam poziţii mai mari în portofoliu. One United Properties a căzut natural pe locul patru ca deţinere (de pe locul unu – n.r.) pentru că au crescut foarte mult Simtel, DN Agrar şi TTS.“

 

Alte declaraţii:

2023 a fost un an extraordinar de bun. Ca randament, a fost mai bun 2021, dar ca valoare absolută, 2023 a fost cel mai bun an. A fost împărţit în două jumătăţi care n-au semănat între ele. Până la jumătatea lui iunie, randamentul BET-TR pe 2023 fusese de doar 6%, iar în a doua jumătate am avut 32%. Până la listarea Hidroelectrica, multă lume aştepta cu bani, era pregătită, dar nu cumpăra ce era la momentul acela în piaţă.

În prima parte am mai cumpărat acţiuni la Fondul Proprietatea, în speranţa că Hidroelectrica va fi vândută la un preţ cât mai mare şi că o să beneficiezi prin deţinerea mea la FP. Din păcate, listarea s-a făcut la un preţ un pic mai mic decât speram eu. Aşa că, în contextul în care FP a fost obligat să distribuie banii din Hidro ca dividende şi nu ca răscumpărări, cum se întâmpla în alţi ani, investitorii n-au mizat prea tare pe Fond, odată din motive fiscale, deoarece plătesc impozit pe dividend, aşa că acţiunile FP n-au crescut prea mult.

Cu toate acestea, am avut încredere în continuare şi am aşteptat să iau dividendul de la Fondul Proprietatea şi apoi am participat la răscumpărările pe care le-a făcut în decembrie.

Eu sunt optimist cu privire la 2024 pentru că aştept în primul rând anunţul că vom trece de la piaţă de frontieră la emergentă în MSCI, ceea ce ar trebui să facă să avem fonduri de investiţii mai mari sau care să vină cu bani mai mulţi pe piaţa din România, în companii mari de pe Bursa noastră, deci Hidroelectrica, OMV Petrom, Banca Transilvania. Cred că vom avea un 2024 bun, mai ales că mă aştept şi la dividende bune.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent