ZF Deschiderea de astăzi

ZF Deschiderea de astăzi. Mihai Mureşian, Erste AM: Început bun de an pe burse. Trebuie însă să vedem dacă optimismul se va menţine, perioada de raportări putând oferi direcţia pe care o va adopta piaţa

27.01.2023, 00:05 Autor: Eduard Ivanovici

♦ 2022, an de maturizare pentru industria fondurilor mutuale.

Bursa de la Bucureşti a început 2023 cu un avans de aproape 5% pe benchmark-ul BET, în vreme ce indicele paneuropean Stoxx 600 s-a apreciat cu circa 6%. Peste ocean, în Statele Unite, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 au plus 2%, respectiv 5%, optimismul de la început de an putând fi explicat parţial prin faptul că evoluţiile vin după un 2022 istoric, în care investitorii s-au obişnuit într-o măsură mai mare cu volatilitatea de pe burse, iar piaţa fondurilor de investiţii a continuat să se maturizeze, spune Mihai Mureşian, senior sales manager, Erste Asset Management.

„Începutul de an este într-o direcţie optimistă. Vedem acest optimism atât în Statele Unite, cât şi în Europa şi, nu în ultimul rând, la Bursa de Valori Bucureşti. Optimismul îl putem pune pe seama mai multor factori. Pe de-o parte, trebuie să ne uităm la 2022, un an de referinţă care va intra în istorie. Nu am văzut scăderi la fel de puternice precum cele din 2008-2009, dar au fost multe evenimente care au marcat pieţele financiare”, afirmă Mihai Mureşian.

Reprezentantul administratorului de fonduri mutuale a fost prezent în cadrul ediţiei din 26 ianuarie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro, paginile de Facebook şi YouTube ale Ziarului Financiar, iar podcastul poate fi ascultat pe platforma Spotify.

„Au început să vină datele de final de an. De asemenea, China – care era închisă până de curând în lupta împotriva Covid – s-a deschis şi i-a făcut pe investitori optimişti. Prin urmare, trebuie să vedem dacă acest optimism se va menţine şi va continua pe parcursul anului, însă trebuie să punctăm că suntem în perioada de raportări financiare în SUA, urmând să înceapă şi la BVB”, adaugă Mihai Mureşian.

În Statele Unite, majoritatea companiilor care au raportat până acum au avut rezultate financiare peste aşteptări, investitorii urmând însă să îşi îndrepte atenţia asupra marilor retaileri care îşi publica rezultatele luna viitoare, putând să obţină o radiografie mai complexă asupra situaţiei economice şi a nivelului de consum. Pe de altă parte, participanţii la piaţă anticipează că sectorul tech va avea situaţii financiare mai slabe decât cele din 2021.

„Putem vedea raportările financiare ca o perioadă în care putem «paria» pe anumite companii şi putem găsi momente potrivite de a specula sau putem vedea rezultatele întregii pieţe şi să vedem direcţia pe care o va adopta piaţa. Sunt încrezător însă că oportunităţile vor continua şi în 2023.”

Sezonul de raportări financiare de la BVB începe săptămâna viitoare cu OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast Bistriţa (TRP).

 

Ce a mai afirmat Mihai Mureşian în timpul emisiunii

Despre asset management:

Din prisma fondurilor mutuale, 2022 a fost un an de maturizare a pieţei. La Erste Asset Management s-au văzut ieşiri, cum s-a întâmplat în toată piaţa. S-a observat o scădere a activelor, preponderent pe instrumentele cu venit fix şi titlurile de stat.

Ce mi-a atras atenţia în 2022 a fost că am văzut intrări nete în cazul fondurilor de acţiuni, semn că, deşi investitorii nu se simt confortabili cu volatilitatea şi am văzut ieşiri din fondurile de instrumente cu venit fix, am văzut intrări pe aceste fonduri mult mai volatile. Este un lucru bun şi de aceea cred că piaţa s-a maturizat anul trecut, chiar dacă 2022 a fost unul dintre cei mai nefericiţi ani pentru piaţa administratorilor de fonduri.

 

Despre energie:

Vorbind de sectorul energetic, contează foarte mult să vedem aşteptările pentru perioada următoare din perspectiva preţurilor. Atât barilul de petrol, cât şi megawattul s-au stabilizat, însă trebuie să vedem dacă vor mai exista presiuni inflaţioniste pentru anul acesta. În momentul de faţă îmi este greu să anticipez potenţialul pe acest sector pentru anul în curs, dar cred că aşteptările pieţei sunt unele pozitive.

 


BVB Arena este programul Bursei de Valori București creat pentru a descoperi și promova companiile antreprenoriale românești de succes. Proiectul dedicat antreprenorilor români, a fost lansat în 2017 și în cele 6 ediții a strâns peste 1.200 de companii nominalizate în program și 20 de companii semifinaliste și finaliste care au folosit instrumentele puse la dispoziție de BVB. Valoarea totală a celor 37 de runde de finanțare de acțiuni și emisiuni de obligațiuni la BVB derulate de cele 20 de companii a depășit suma de 236 milioane de euro.

Companiile finaliste din Program au oportunitatea de a interacționa cu alte companii românești de succes și de a beneficia de programul de mentorat care le oferă informații utile despre elaborarea strategiei de business și accesul la capitalul necesar pentru a-și duce compania la nivelul următor. În final, ele vor face parte din BVB Arena și vor primi recunoașterea pe care o merită.

Înscrie-ți compania pe www.bvbarena.ro sau recomandă-ne o afacere locală în care ai încredere. BVB Arena. Antrenăm capitalul românesc.
O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
BVB Banca Transilvania Evergent