ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Alexandru Lascăr, Stay Fit Gym: Am început anul cu şapte locaţii şi avem şanse reale să închidem cu 20. Vrem să ajungem la 45 de centre în următorii trei ani

26.10.2022, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Fondul de investiţii Morphosis Capital a preluat pachetul majoritar în companie la finalul anului 2021.

Operatorul de săli de fitness Stay Fit Gym a ajuns în prezent la 15 locaţii, iar până la finalul anului va mai deschide încă cinci unităţi, a explicat Alexandru Lascăr, cofon­da­tor şi CEO al Stay Fit Gym, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în par­teneriat cu CEC Bank.

„Avem parte de un an efervescent, am început anul cu şapte locaţii şi în acest mo­ment am ajuns la 15. La nivel de deschideri s-au întâmplat mai multe în 2022 decât în cei zece ani dinainte. Suntem activi şi încă mai avem câteva luni în care o să mai avem des­chideri. (...) Avem şanse reale să închidem cu 20 de locaţii anul acesta“.

Reţeaua Stay Fit Gym înseamnă 10 cen­tre în Bucureşti, două în Piteşti, două în Sibiu şi unul în Galaţi, iar până la finalul anului compania mai inaugurează o locaţie în Voluntari, a doua locaţie din Galaţi şi încă trei săli care vor fi situate în Buzău, Vâlcea şi Bucureşti. „Vom închide anul cu 13 centre noi, iar media de investiţii se situează la 600-750.000 de euro, pentru că avem şi centre de 800 mp şi vom avea şi de 1.800 mp“.

Această expansiune înseamnă investiţii de circa 8-9 milioane de euro pentru anul 2022, în contextul în care patru extinderi din acest an au fost realizate prin achiziţii, iar restul au fost investiţii de la zero.

Stay Fit Gym este o companie fondată în 2012 de antreprenorii români Alexandru Lascăr, Marius Preodişteanu şi Laurenţiu Lascăr, iar ambiţiile de extindere din prezent sunt alimentate şi de faptul că la finalul anului 2021 fondul de investiţii Morphosis Capital a preluat pachetul majoritar în cadrul companiei.

„Până în 2019-2020 am fost abordaţi de mai multe fonduri, au fost vreo trei discuţii, dar am ales să mergem mai departe cu Morphosis. (...) Aţi văzut că în ultima perioadă au fost mai multe tranzacţii pe piaţa de fitness, începe să devină mai efervescentă şi să atragă mai multe investiţii, şi gândul că Stay Fit Gym ar putea să fie liderul pieţei în următorii ani ar fi fost mai greu de atins pe cont propriu“.

În continuare, compania şi-a stabilit ţinte ambiţoase pentru anii următori, iar ţinta pentru următorii trei ani este să ajungă o reţea formată din 45 de centre şi săli de fitness.

„Intenţia este să menţinem măcar acest ritm. Speranţa mea ca om de operaţional este să închidem anul 2023 cu 30 de centre, vom vedea cum se aliniază planetele, dar asta este intenţia“.

Antreprenorul crede că în baza proiecţiilor de creştere a pieţei de fitness în România în anii următori brandul Stay Fit Gym ar putea ajunge chiar şi la 100 de locaţii în următorii şapte ani.

„Dacă ne uităm pe următorii 5-7 ani, din punctul meu de vedere, Stay Fit ca brand ar putea ajunge la 100 de centre în România, pentru că am analizat piaţa din Europa şi am văzut acolo brandurile mari, care au sute sau chiar 1.000 de centre, ajung să dezvolte chiar şi în localtăţi cu 15-20.000 de oameni. Deci piaţa este în creştere şi încercăm să construim în paralel cu această creştere“.

Totuşi, Lascăr spune că momentan este „riscant“ să mergi cu dezvoltarea în oraşe foarte mici, dar plănuieşte să ţintească cel puţin oraşele cu 50.000 de locuitori în a doua etapă a dezvoltării Stay Fit Gym. La acest moment, ei se uită mai mult spre oraşele cu cel puţin 100.000 de locuitori.

Baza de abonaţi activi ai Stay Fit Gym se situează între 12 şi 13.000 de oameni, după cum a indicat CEO-ul, în creştere de la circa 3.500 la finalul anului trecut. Cifra de afaceri a fost sub 2 milioane de euro în 2021, iar anul acesta compania ţinteşte o dublare, la 4 milioane de euro, urmând ca până la finalul anului 2023 să atingă 8 milioane de euro.

La nivelul întregii reţele există 150 de angajaţi, la care se adaugă încă aproximativ 100 de colaboratori.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank