ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! 16 artişti de stand-up comedy au lansat în decembrie serviciul românesc de streaming Comedy Box. Sorin Pârcălab, cofondator: Dacă ajungem la circa 20.000 de utilizatori, vom fi pe break-even

17.05.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Platforma Comedy Box a fost lansată în decembrie 2023 şi cuprinde producţii de comedie, emisiuni şi podcasturi. ♦ Start-up-ul are un studio propriu şi în prezent lucrează la un sitcom.

Serviciul românesc de streaming şi producţii de comedie Comedy Box ar tre­bui să ajungă la aproximativ 20.000 de uti­lizatori plătitori pentru a atinge pragul de rentabilitate (break-even), a explicat Sorin Pârcălab, cofondator al Comedy Box, în emisiunea ZF Investiţi în România!, rea­lizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Cred că undeva la 20.000 de utilizatori ar trebui să ajungem să fim break-even cu totul. Putem fi la un produs distanţă, poate dura o lună, cinci luni, un an, nu ştim. Dacă stăteam să ne facem calculele, să vedem din punct de vedere business cum abordăm si­tu­a­ţia, nu eram aici acum“.

Unii dintrei cei mai cunoscuţi 16 artişti de stand-up comedy din Româ­nia s-au reunit în vara anului 2023 şi au început să lucreze la dezvoltarea pro­iectu­lui Comedy Box. Aceştia au lansat în decembrie aplicaţia web pentru serviciul de streaming, iar în 2024 vor lansa şi aplicaţiile dedicate pentru mobil şi TV.

Printre cei implicaţi în proiect se numără Sorin Pârcălab, Viorel Dragu (Vio), Constantin Bojog (Costel), Clau­diu Teohari (Teo), Alexandru Toma şi Maria Popovici. În proiect este implicat şi Cristian Şorea, activ în managementul unora dintre artiştii de stand-up.

„În prima fază am lansat platforma asta pentru că am avut o grămadă de proiecte pe care am vrut să le facem, care acum sunt în desfăşurare, şi nu am reuşit să luăm din YouTube un venit pe care să îl reinvestim şi să facem producţiile pe care le vrem. Am vrut să dezvoltăm zona asta de comedie, să punem în aplicare şi idei în care să nu fim doar noi, să mărim numărul produselor de comedie“, a explicat Pârcălab.

Reprezentanţii Comedy Box nu au oferit detalii referitor la numărul de utilizatori pe care îl aveau la momentul emisiunii. Costul unui abonament este de 7 euro pe lună şi permite trei dispozitive conectate pe acelaşi cont.

„Toţi banii îi reinvestim în producţii. Acum se lucrează la un sitcom, se lucrează în paralel la câteva emisiuni, încercăm să ieşim din zona de podcast şi să mergem înspre o zonă mai corelată. E un proces, dar ne ducem în direcţia bună“.

Banii obţinuţi din abonamente sunt investiţi în producţii proprii. Promisiunea Comedy Box pentru utilizatori este de a posta cel puţin o producţie nouă pe zi în platformă şi câte un „special“ de stand-up comedy în fiecare lună. Astăzi, startup-ul are şi un studio pentru producţiile proprii.

„Nu se îmbogăţeşte nimeni din Comedy Box. Scopul final al acestei întreprinderi este ca la un moment dat să putem trăi pasiv din asta, dar nu e ca şi cum vin banii şi gata. Vor fi multe producţii în care vor apărea şi alţi oameni, nu doar noi“.

Fondatorii nu sunt în căutare de investitori la acest moment, întrucât se pot dezvolta în continuare prin resursele proprii, iar platforma este încă în primul an de funcţionare.

„Cred că momentan putem să susţinem şi să creştem, cred că ar fi mai bine să decoleze tot ce înseamnă platformă şi apoi vorbeşti altfel cu un investitor. Când ai un business super bine pus la punct, nu doar o idee bună, vorbeşti de la egal la egal la masă. Nefiind super presaţi să luăm investitor, preferăm să facem noi“, a declarat Viorel Dragu, cofondator Comedy Box, prezent în emisiune.

Conform platformei Termene, cei 17 acţionari ai Comedy Box sunt Cristian Şorea, Viorel Dragu, Sorin Pârcălab, Constantin Bojog, Claudiu Teohari, Alexandru Toma, Alexandru Minculescu, Cristian Popescu, Maria Popovici, Dan Frînculescu, Ioana-Luiza Ghita, Virgil Ciulin, Sergiu Mirică, Dragoş Mitran, Raul Gheba, Bogdan Cismas şi Cosmin Natanticu.

Firma înfiinţată în octombrie 2023 a înregistrat afaceri de peste 687.000 de lei în 2023 şi un profit de peste 102.000 lei. 

În acelaşi timp, Sorin Pârcălab, Alexandru Toma, Cristian Popescu şi Cristian Şorea sunt asociaţi cu părţi egale în Comics Club, unul dintre cele trei cluburi de comedie din Bucureşti, deschis în 2018. De cealaltă parte, Claudiu Teohari, Viorel Dragu şi Constantin Bojog - cunoscuţi drept Teo, Vio şi Costel - deţin clubul de comedie Club 99, deschis în 2009.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank